Peste 11.800 de tone de îngrășăminte ce conțin azotat de amoniu depozitate în condiții necorespunzătoare

În cadrul unei acțiuni organizate la nivel național, coordonată de Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.G.P.R., în perioada 27 iulie  – 8 septembrie 2020, polițiștii au găsit peste 11.800 de tone de îngrășăminte ce conțin azotat de amoniu depozitate în condiții necorespunzătoare.

 

Polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au coordonat o acţiune națională, pentru prevenirea și sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor, fiind vizate cele ce conțin fosfură de aluminiu sau azotat de amoniu.

 

Obiectivele acțiunii au fost creșterea siguranței cetățeanului, prin activități de prevenire, identificare și combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și utilizarea produselor de protecție a plantelor și a precursorilor de explozivi.

 

În acest sens, au fost verificate modul de efectuare a operaţiunilor cu produse de protecţie a plantelor ce conțin fosfură de aluminiu sau îngrășăminte ce conțin azotat de amoniu, precum și condiţiile de păstrare, depozitare, transport și utilizare de către agenţii economici.

 

În cadrul acţiunii, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase au constatat 121 de infracțiuni, cea mai mare parte fiind prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului (80 de infracţiuni). De asemenea, au fost constatate 19 infracțiuni prevăzute de art. 359 Cod penal privind traficul de produse sau substanțe toxice și 22 de infracțiuni la alte acte normative.

 

În cadrul acțiunii, au fost descoperite 11.894.266 de kg. de îngrășăminte ce conțin azotat de amoniu depozitate în condiții necorespunzătoare, care ar putea pune în pericol mediul și sănătatea populației, față de care au fost dispuse măsuri legale pentru depozitarea acestora în spații adecvate.

 

De asemenea, față de peste 107 kg. de produse de protecție a plantelor ce conțin substanța „fosfură de aluminiu” şi 579 de litri de alte categorii de produse de protecție a plantelor, au fost luate măsuri legale pentru a fi prevenită apariţia unor evenimente negative.

 

Tot în cadrul acestei acțiunii, au mai fost eliminate din circuitul ilegal 8.457 de litri și 6.684 de kg. de deșeuri periculoase.

 

De asemenea, pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 82.600 de lei.

 

Informații suplimentare:

 

Fosfura de aluminiu reprezintă un compus anorganic, extrem de toxic, folosit ca fumigant pentru tratarea recoltelor de cereale, prezentându-se în general sub formă de tablete. În România, aceste pesticide sunt omologate pentru a fi plasate pe piaţă şi utilizate de către Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Durabile.

 

Legislația națională prevede ca acest tip de substanțe să fie tranzacționate, deținute, transportate și utilizate exclusiv de persoane juridice autorizate în acest sens, ce dețin competențele profesionale şi mijloacele de protecţie necesare.

 

Azotatul de amoniu este o substanță chimică obținută din amoniac și acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă.

 

Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis a culturilor agricole.

 

Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, ca substanță din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant și fraza de pericol H 319 – provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).

 

Acesta se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă și oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanțe organice, reacția de descompunere devine explozivă.

 

Conform fișei de siguranță, oxizii de azot, degajați la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici.

 

Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăților explozive (în anumite condiții), azotatul de amoniu este clasificat ca și precursor de exploziv pentru care există obligația raportării furturilor, pierderilor sau disparițiilor semnificative.

Articolul precedentBilanț coronavirus 15 septembrie: 1.111 cazuri noi, 51 de decese și 460 de persoane internate la ATI
Articolul următor100% TU DECIZI! Dumitrița Gliga vrea șefia județului Mureș. Tatăl condamnat, fiica pusă pe listă în locul lui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.