Pastile de IOD, distribuite GRATIS populației. Când şi cum se ia medicamentul folosit în caz de război nuclear

Ministerul Sănătăţii va distribui populaţiei pastile de iodură de potasiu care ar trebui administrate în caz de accident sau război nuclear. În acelaşi timp, autorităţile vor demara şi o campanie de informare referitoare la modul în care trebuie luat medicamentul.

Administrarea de pastile de iodură de potasiu trebuie făcută doar în caz de urgenţe, exclusiv la indicaţiile autorităţilor. Anunţul face parte dintr-o campanie de informare începută de Ministerul Sănătăţii înainte de distribuirea efectivă a pastilelor destinate să protejeze tiroida în cazul unui accident/atac nuclear soldat cu scurgeri radioactive.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, ieri, că pastilele fabricate de Antibiotice Iaşi au ajuns la toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară şi că acestea vor fi distribuite populaţiei „ca măsură de precauţie” şi nu e cazul ca oamenii să intre în panică. 

Totodată, Rafila a precizat că persoanele indicate să ia aceste pastile sunt cele sub 40 de ani. Acelora cu vârste de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, „cu excepţia cazurilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare, şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”, a menţionat ministrul. 

Alexandru Rafila a explicat că tratamentul se administrează în maximum opt ore de la anunţul autorităţilor şi nu în termen mai mare de 24 de ore. Orice administrare care depăşeşte 24 de ore este inutilă, a adăugat ministrul. Administrarea se face în doză unică.

Pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat, copiii între o lună şi trei ani primesc o jumătate de comprimat, copiilor între 3 şi 12 ani li se administrează un comprimat, în timp ce pentru copiii peste 12 ani, pentru adulţi şi pentru femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate.

Pastilele distribuite au un termen de valabilitate de 3 ani şi pot fi păstrate. 
Potrivit ministrului Sănătății, persoanele neasigurate se pot înscrie pe lista medicilor de familie şi vor primi iodură de potasiu. 

„Avem o cantitate suficientă încât să putem să furnizăm şi o cantitate suplimentare care să acopere şi persoanele neasigurate. Ca şi cifre brute, există cam 16 milioane de persoane pe listele medicilor de familie, asiguraţi, 19 milioane cu tot cu neasiguraţi”, a mai declarat Alexandru Rafila. 

Cifra persoanelor eligibile pentru a primi comprimatele a fost estimată la cel puţin 10 milioane de persoane. Săptămâna viitoare va fi adoptată legislaţia necesară şi va începe activitatea de distribuire.

Articolul precedentMinistrul Dezvoltării Cseke Attila: ”Pentru toţi copiii din clasele 0 – IV se poate asigura tot ceea ce este necesar să poată rămâne în after-school”
Articolul următorE oficial, specialiştii au stabilit: aceasta e cea mai periculoasă mâncare pentru inima ta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.