Parchetul European a deschis peste 570 de investigații, cu daune estimate la 5,4 miliarde de euro

Parchetul European a deschis peste 570 de investigații, cu daune estimate la 5,4 miliarde de euro, în primele șapte luni de activitate. În România conduce 44 de anchete, cu prejudicii estimate la 1,3 miliarde.

Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi a publicat primul raport de activitate, pentru perioada 1 iunie – 31 decembrie 2021. În cadrul celor 576 de operațiuni, a impus sechestru pentru o sumă de 147 de milioane de euro.

Cele mai frecvente infracțiuni anchetate de EPPO sunt: 

  • Frauda la cheltuielile din afara achizițiilor (31,8%): utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete, frecvente în subvențiile agricole.
  • Frauda privind veniturile din TVA (17,6%): fraudă tip carusel, fraudă TVA prin comercianți dispăruți și fraudă TVA comisă în cadrul unei organizații criminale.
  • Frauda cu venituri fără TVA (13,4%): fraudă cu taxele vamale și antidumping.
  • Frauda la cheltuielile de achiziții (11,2%): utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete, în principal în programele de construcții, deșeuri, tehnologie și dezvoltare HR.
  • Corupție (4%): corupție activă și pasivă a funcționarilor publici.

Parchetul European are 95 de procurori europeni delegați care lucrează în 35 de birouri în 22 de state membre și 122 de angajați în biroul central de la Luxemburg. Se concentrează pe investigații complexe, transfrontaliere, privind criminalitatea economică și financiară sofisticată, care implică fonduri europene de peste 10 mii de euro. EPPO a semnat acorduri de lucru cu Comisia Europeană, Eurojust, Europol, OLAF, Curtea Europeană de Conturi, Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții.

Procurorul General Laura Codruța Kovesi a declarat că: European nu poate însemna slab! EPPO este un instrument foarte puternic pentru protejarea cheltuielilor, precum și a veniturilor bugetului UE prin intermediul dreptului penal. La 20 de ani de la formarea zonei euro, am creat zona EPPO. Încorporat în sistemul judiciar național din cele 22 de state membre participante, EPPO se află în prima linie de apărare a statului de drept în UE”.

Eppo Raport Romania Kovesi

Sursa: Comunicat EPPO

Articolul precedentGabriel Oprea, președintele UMPMV, mesaj de Ziua Poliției Române: „Poliţiştii români plătesc chiar cu viaţa preţul liniştii şi siguranţei românilor”
Articolul următorKlaus Iohannis a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz despre aderarea României la Schengen

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.