Pactul verde european: Comisia propune norme pentru un aer și o apă mai curate

Miercuri, 26 octombrie, Comisia a propus norme mai stricte privind poluanții din aerul înconjurător, din apele de suprafață și din cele subterane și privind tratarea apelor urbane reziduale.

Noile norme propuse vor reduce cu peste 75 %, în zece ani, numărul deceselor cauzate de faptul că nivelurile principalului poluant, pulberile fine în suspensie sunt superioare celor indicate în orientările Organizației Mondiale a Sănătății.

  • Un aer înconjurător mai curat până în 2030, atingerea obiectivului de reducere la zero a poluării până în 2050

Revizuirea propusă a directivelor privind calitatea aerului înconjurător va stabili pentru 2030 standarde intermediare privind calitatea aerului la nivelul UE care vor fi aliniate mai îndeaproape la orientările Organizației Mondiale a Sănătății și vor plasa în același timp UE pe o traiectorie care să-i permită să atingă obiectivul de reducere la zero a poluării aerului cel târziu până în 2050, în sinergie cu eforturile de asigurare a neutralității climatice. În acest scop, Comisia propune o revizuire periodică a standardelor de calitate a aerului pentru a le reevalua în lumina celor mai recente dovezi științifice, precum și a evoluțiilor societale și tehnologice. Se propune astfel ca valoarea-limită anuală pentru principalul poluant, particulele fine în suspensie (PM2,5), să fie redusă cu mai bine de jumătate.

  • O tratare îmbunătățită și mai eficientă din punctul de vedere al costurilor apelor urbane reziduale

Directiva revizuită privind tratarea apelor urbane reziduale îi va ajuta pe europeni să se bucure de râuri, lacuri, ape subterane și mări mai curate și va face totodată ca tratarea apelor uzate să fie mai eficientă din punctul de vedere al costurilor. Pentru a exploata pe deplin potențialul apelor reziduale ca resursă, se propune să se urmărească obținerea neutralității energetice a sectorului până în 2040 și să se îmbunătățească calitatea nămolurilor astfel încât acestea să poată fi reutilizate într-o mai mare măsură, contribuindu-se astfel la circularitatea economiei.

  • Protecția apelor de suprafață și a apelor subterane împotriva noilor poluanți

Pe baza dovezilor științifice, Comisia propune actualizarea listelor cu poluanții acvatici care trebuie controlați cu mai multă strictețe în apele de suprafață și în apele subterane.

Vor fi adăugate în aceste liste 25 de substanțe ale căror efecte nefaste asupra naturii și a sănătății umane au fost bine documentate. Printre acestea se numără:

  • PFAS, un grup mare de „produse chimice indestructibile” utilizate, printre altele, în ustensilele de gătit, în îmbrăcăminte și în mobilier, în spuma pentru stingerea incendiilor și în produsele de îngrijire personală;
  • serie de pesticide și produse de degradare a pesticidelor, cum ar fi glifosatul;
  • bisfenolul A, un plastifiant și o componentă a ambalajelor din plastic
  • unele produse farmaceutice utilizate ca analgezice și medicamente antiinflamatoare, precum și antibioticele.

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Articolul precedentMinisterul Finanțelor anunță că au mai conectat 150.000 de case de marcat și pentru asta au încasat 173 de milioane de lei din PNRR
Articolul următorO turistă accidentată la gleznă a solicitat ajutorul salvamontiștilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.