Atunci când au nevoie de o sursă rapidă de energie pentru ca organismul lor să funcţioneze la o capacitate mai mare, din ce în ce mai mulţi oameni apelează la energizante. Opiniile în legătură cu beneficiile şi, mai ales, cu riscurile consumului de astfel de băuturi sunt împărţite, iar polemicile pe baza lor nu dau semne că vor înceta prea curând.
Ce conţin energizantele?
Ingredientele care se găsesc pe eticheta majorităţii dozelor sau sticlelor de energizant sunt apă, acid citric, zahăr şi/sau îndulcitori, arome, vitamine B, cafeină, glucuronolactonă şi taurină, la care se adaugă ingrediente specifice fiecărui producător. În mare, ele sunt aceleaşi ca în cazul oricărei băuturi răcoritoare. Totuşi, cele câteva pe care energizantele le au în plus fac diferenţa, conform descopera.ro.
Cafeina, un stimulent natural întâlnit, spre exemplu, în cafea sau ceai, este principalul ingredient al băuturilor energizante. Ea acţionează ca un tonic al sistemului nervos central, mărind astfel puterea de concentrare şi reducând temporar starea de oboseală. Conform Energy Drinks Europe, o asociaţie care reprezintă interesele producătorilor, o doză de 250 ml conţine, în medie, 80 de miligrame de cafeină.
În comparaţie, un espresso poate avea între 40 şi 75 de miligrame, iar 250 de ml de cola conţin aproximativ 24 de miligrame. Şi totuşi: e mult? E puţin? Conform Food Standards Agency, o persoană sănătoasă poate consuma în medie până la 400 de miligrame de cafeină pe zi fără a suferi efecte adverse.
Taurina este un alt ingredient întâlnit în băuturile energizante. Contrar miturilor care circulau acum ceva vreme, întărite de numele sugestiv al acestei substanţe, ea nu este extrasă din spermă de taur.
Taurina este un aminoacid produs de organismul animal şi uman, care se găseşte în bilă, în ţesutul pulmonar şi în muşchi. Cea conţinută de băuturile energizante este produsă sintetic, iar cantitatea în care este întâlnită nu prezintă niciun risc, conform Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (AESA).
Glucuronolactona este o altă substanţă care se găseşte în mod natural în corpul uman şi care este adăugată în compoziţia energizantelor cu scopul de a detoxifia organismul. Şi în acest caz, AESA a confirmat că, în cantităţi rezonabile, nu au fost descoperite efecte negative ale glucuronolactonei asupra organismului.
Unii producători includ printre ingrediente şi extract de guarana, care conţine, la rândul lui, cafeină. Plusul pe care îl aduce acest ingredient este faptul că, datorită unor substanţe pe care le conţine, efectul său este unul mai îndelungat.
Care sunt beneficiile energizantelor?
Principalul beneficiu al băuturilor energizante este, după cum le spune şi numele, faptul că oferă un plus de energie organismului. (Totuşi, trebuie menţionat că acest efect nu este de lungă durată, iar consumul repetat pe perioade scurte de timp, în speranţa menţinerii sale, nu este recomandat.)
Un studiu efectuat în 2012 de opt oameni de ştiinţă spanioli pe un grup de 19 subiecţi a arătat că, după ce au consumat un energizant, aceştia şi-au îmbunătăţit capacitatea de a sprinta în mod repetat, dar şi rezistenţa la efort.
De asemenea, energizantele sporesc puterea de concentrare şi îmbunătăţesc memoria secundară, după cum a demonstrat un studiu efectuat la Universitatea Northumbria din Marea Britanie.
Cercetătorii au ales un grup de 20 de persoane, dintre care jumătate au primit un energizant, iar cealaltă jumătate o băutură de tip placebo. Faţă de aceştia din urmă, primii zece au înregistrat performanţe mai bune la nivelul memoriei secundare şi al capacităţii de concentrare pe termen scurt.
Pe lânga asta, ele au capacitatea de a intensifica metabolismul şi de a reduce, cel puţin pe termen scurt, starea de somnolenţă.
Energizantele sunt „la modă” în rândul tinerilor, care le consumă uneori în cantităţi foarte mari. (Foto: Shutterstock.com)Energizantele sunt „la modă” în rândul tinerilor, care le consumă uneori în cantităţi foarte mari.
Care sunt efectele negative ale energizantelor?
Lista efectelor negative pe care le pot avea băuturile energizante este ceva mai lungă. Acestea apar cu preponderenţă în cazurile în care ele sunt consumate iresponsabil, în doze mari pe o perioadă scurtă de timp. Principala cauză este consumul ridicat de cafeină pe care îl înregistrează acest tip de băuturi.
După cum am scris şi într-un material anterior, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Bonn a demonstrat că energizantele pot afecta modul în care bate inima.
După ce au studiat ritmul cardiac la 17 persoane, cercetătorii au observat că ventriculul stâng -cavitatea inimii care este responsabilă cu pomparea sângelui în corp – avea contracţii mai puternice la o oră după consumul unei băuturi energizante decât înainte de începerea studiului. Astfel, cercetătorii recomandă persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace să evite consumul lor. “Am demonstrat că băuturile energizante au un impact pe termen scurt asupra contractilităţii cardiace.
Nu ştim exact cum sau dacă această contractilitate a inimii are un impact asupra activităţilor zilnice sau asupra performanţei sportive”, era concluzia unuia dintre oamenii de ştiinţă implicaţi. Acest studiu este confirmat şi de American Heart Association, care a descoperit în urma unei cercetări că energizantele pot afecta într-un mod negativ ritmul cardiac şi, mai mult, pot duce la creşterea presiunii sângelui.
Un alt efect negativ care ar putea apărea este insomnia. Este evident că, din moment ce ele au capacitatea de a reduce starea de somnolenţă, la fel de bine pot să ducă şi în cealaltă extremă. Iată încă un motiv, în caz că mai era nevoie de unul, pentru care este recomandat consumul ponderat de energizante.
De asemenea, consumul exagerat poate atrage după sine creşterea cantităţii de urină eliminate (cafeina este o substanţă diuretică), dureri de cap, tremurat şi deshidratare. Paradoxal, nu? O băutură care ulterior duce la deshidratare.
Aşadar, e în regulă să consumăm energizante?
Din motivele enumerate anterior, majoritatea medicilor recomandă evitarea acestor băuturi. Dacă este nevoie de un plus de energie, aceştia sugerează că el ar trebui să fie dobândit printr-o alimentaţie corectă. Totuşi, asta nu înseamnă că energizantele sunt chiar atât de periculoase pe cât sunt considerate.
Cu excepţia persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace sau a celor care le consumă în exces, un energizant nu ar trebui să producă efecte adverse. “Totuşi, chiar şi în cazul persoanelor sănătoase, se recomandă consumul moderat.
O singură băutură pe zi nu duce la un aport excesiv de cafeină în organism, însă două sau trei ar putea face asta. În plus, nu se recomandă consumul de energizante în combinaţie cu alcool”, conchide un studiu al Departamentului de Nutriţie al Universităţii din California.