Operațiune majoră derulată de Poliția Română! Peste 150 de percheziții au loc în dosare de corupție

Peste 150 de percheziţii au loc joi dimineață în 34 de acţiuni operative, în principal în dosare vizând criminalitatea economico-financiară, corupţia şi infracţiunile de mediu. 85 de persoane urmează să fie duse la audieri, relatează News.ro.

Perchezițiile au loc sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, a Inspectoratului General al Poliţiei Române si a Direcţiei Generale Anticorupţie.

Procurorii din cadrul Parchetului de lângă Inalta Curte de Casatie şi Justiţie şi ofiţerii de poliţie din cadrul IGPR – DICE au pus în aplicare 22 de mandate de percheziţie domiciliară în două cauze penale ce au ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală.

Valoarea cumulată a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de peste 7.439.046 lei. Totodată, în vederea clarificării situaţiei de fapt, vor fi puse în executare un număr de 22 de mandate de aducere.

Din cercetările efectuate până la acest moment în cauză reiese că, în perioada 2019 -2022, reprezentanţii a 13 societăţi comerciale au dispus înregistrarea în documentele contabile şi/sau legale a unor achiziţii fictive (care nu au la bază operaţiuni reale) în valoare cumulată de 22.558.833 lei de la 11 societăţi cu comportament de tip ”fantomă”. În această modalitate a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare cumulată de 4.797.283 lei (format din TVA dedusă nelegal şi impozit pe profit sustras de la plată).

De asemenea, din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în perioada martie 2022 – martie 2023, reprezentanţii unei societăţi comerciale au reţinut şi nu au plătit către bugetul de stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursă, respectiv : impozitul pe venituri din salarii, contribuţia de asigurări sociale (contribuţia individuală de asigurări sociale reţinută de la asiguraţi), contribuţia de asigurări sociale de sănătate (contribuţia pentru asigurări de sănătate reţinută de la asiguraţi) în valoare cumulată de 2.641.763 lei.

Simultan, într-o cauză având ca obiect infracţiunea de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2.561.617 de lei, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti împreună cu lucrătorii din cadrul IGPR –DICE au pus în executare mandate de aducere. S-a reţinut că ulterior datei de 01.03.2022 şi până la data de 16.11.2023, reprezentanţii unui birou notarial, au declarat lunar impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, contribuţia individuala de asigurări sociale reţinută de la angajaţi, contribuţia pentru asigurări de sănătate reţinută de la asiguraţi, reţinând sumele aferente, fără însă a le plăti, total sau parţial, mai departe organelor fiscale până la termenele de scadenţă prevăzute de lege şi nici în următoarele 60 de zile după împlinirea acestor termene.

Joi dimineaţă, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul IGPR –SICE Bihor au efectuat un număr de 5 percheziţii intr-o cauză de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat de 5.000.000 lei. Acuzatiile constau in aceea că in perioada 2017-prezent, un nr. de 29 societăţi cu sediul în mun. Oradea, au fost implicate în activităţi evazioniste în domeniul construcţiilor de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, prin neînregistrarea în contabilitate în totalitate a operaţiunilor comerciale şi nedeclararea veniturilor obţinute la organele fiscale prejudiciind bugetulde stat cu sume importante de bani, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Amănunte, AICI

Articolul precedentGeneralul Adrian Ciocârlan, directorul adjunct al SRI, ar urma să fie audiat la DNA în dosarul lui Coldea
Articolul următorDosarul generalilor. Fostul cumnat al lui Ovidiu Toma, denunț bombă la DNA! „Primadonele” erau Coldea și Toma, Dumitru Dumbravă acționa din umbră: rolul lui Mărunțiș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.