Este posibil să puteți ține furnicile departe cu produse uzuale de uz casnic, inclusiv oțet alb și anumite uleiuri esențiale. Atenție! Se poate ca unele articole să nu fie sigure de utilizat în preajma animalelor de companie.
Acolo unde este vizibilă o furnică, probabil că sunt alte mii în apropiere. Este posibil ca aceste cunoștințe să nu vă deranjeze atât de mult atunci când faceți un picnic în aer liber, dar dacă apare o infestare de furnici în casa dvs., veți dori să rezolvați problema rapid.
Sunt furnicile dăunătoare oamenilor?
Potrivit National Wildlife Federation, există peste 12.000 de specii de furnici în întreaga lume. Marea majoritate a acestor furnici sunt inofensive pentru oameni. Dar furnicile pot purta bacterii, făcându-le potențiali transmițători de boli sau infecții. De exemplu, un mic studiu pe animale din 2019 a arătat că furnicile Monomorium pot transporta bacterii patogene, care pot fi periculoase pentru oameni. Un studiu mai vechi din 2005 a spus că furnica faraon, care este un tip de furnică Monomorium, poate fi o cauză a astmului bronșic și a alergiilor respiratorii, scriu cei de la healthline.com.
Moduri naturale de a elimina furnicile
Există multe modalități de a elimina furnicile și coloniile lor din casă. În timp ce exterminatorii profesioniști pot fi necesari în unele cazuri, unele soluții naturale pot eradica problema fără a adăuga substanțe chimice sau toxine în mediul dumneavoastră.
Iată câteva dintre cele mai bune modalități de a ucide și respinge furnicile în mod natural, folosind ingrediente găsite în casă sau la un magazin local:
1. Piper negru sau roșu măcinat
Ardeiul negru sau roșu (cayenne) este un factor natural de descurajare a furnicilor, deoarece insectele par să găsească mirosul iritant.
Pentru a utiliza această metodă, presară piper în jurul plintelor și în spatele aparatelor. Dovezile sugerează că aceasta este o modalitate sigură de a ajuta la ținerea furnicilor la distanță.
2. Menta
Menta este un repelent natural pentru insecte care poate descuraja eficient furnicile și alte insecte, cum ar fi țânțarii. Pentru a folosi uleiul esențial de mentă ca un efect de descurajare a furnicilor, parcurgeți următorii pași:
Amestecați 10 până la 20 de picături de ulei esențial de mentă cu 2 căni de apă într-o sticlă de pulverizare din plastic curată. Pulverizați amestecul în jurul plintelor și ferestrelor casei dvs. Lăsați amestecul să se usuce și repetați după cum este necesar.
La fel ca majoritatea uleiurilor esențiale, nu lăsați uleiul de mentă la îndemâna animalelor de companie, în special a pisicilor, care se pot îmbolnăvi foarte tare dacă sunt expuse.
3. Ulei de arbore de ceai
La fel ca uleiul de mentă, uleiul de arbore de ceai poate fi un efect de descurajare eficient al furnicilor. Pentru a utiliza această metodă, parcurgeți următorii pași:
Amestecați 5 până la 10 picături de ulei esențial de arbore de ceai cu 2 căni de apă într-o sticlă de pulverizare din plastic curată. Pulverizați amestecul în jurul casei unde vedeți de obicei furnici. Alternativ, puteți satura bilele de bumbac cu amestecul și le puteți plasa în jurul casei dvs.
Notă: Dacă mirosul este prea puternic, încercați să faceți un amestec de ulei de arbore de ceai, ulei de mentă și apă. La fel ca majoritatea uleiurilor esențiale, nu lăsați uleiul de arbore de ceai la îndemâna animalelor de companie.
4. Ulei de eucalipt de lămâie
Uleiul extras din arborele de eucalipt de lămâie este un alt repelent natural pentru insecte. Conține citronella, folosită în lumânări pentru a respinge țânțarii și alte insecte zburătoare. Dovezile indică că poate fi eficient și în alungarea furnicilor.
Saturați bile de bumbac cu uleiul esențial de eucalipt de lămâie nediluat. Așezați bilele de bumbac în zonele în care de obicei vedeți furnici în casă. Înlocuiți bilele de bumbac săptămânal cu bile de bumbac proaspăt saturate.
5. Oțet alb
Oțetul alb, disponibil la toate magazinele alimentare, este o modalitate ieftină și eficientă de a ucide și a respinge furnicile. Este, de asemenea, un agent de curățare natural.
Încercați să utilizați un amestec de 1 la 1 oțet/apă pentru a curăța suprafețele dure, inclusiv podelele și blaturile, oriunde este probabil să călătorească furnicile. Dacă vedeți furnici, pulverizați amestecul pe ele sau ștergeți-le cu un prosop de hârtie. Furnicile pot mirosi oțetul după ce se usucă, dar mirosul nu rămâne mult timp pentru majoritatea oamenilor.
6. Scorțișoară
Am lăsat la final cel mai bun dintre remedii pentru a scăpa de furnici: cel cu scorțișoara. Iată cum se prepară: amestecă jumătate de linguriță de scorțișoară într-o cană cu apă și apoi folosește o dischetă demachiantă sau o lavetă din bumbac pentru a umezi acele locuri unde ai observat că apar micile dăunătoare. Acest proces trebuie repetat zilnic, până când scapi definitiv de furnici.
Sursă text: Click.ro