În ultimul timp, s-a vehiculat ideea că orice băutură obținută prin punerea unor plante în apă fierbinte este „ceai”.
Dacă v-ați lăsat convinși de aceste informații și considerați că toate infuziile de plante pot fi surse de vitamine și au doar beneficii, gândiți-vă de două ori. Pentru a clarifica această confuzie, iată câteva exemple de ceaiuri pe care ar trebui să le consumați fără temeri și câteva pe care nu ar trebui folosite niciodată.
Printre cele cu adevărat benefice se numără ceaiul negru, ceaiul verde, ceaiul de ghimbir, ceaiul alb, ceaiul de hibiscus, infuziile de tătneasă. Acestea se numără printre acele ceaiuri și infuzii cu potențial benefic asupra sănătății, dacă sunt consumate moderat.
Printre proprietățile pe care le au, ele reglează tensiunea arterială, hormonii, reduc stările de disconfort digestiv, îmbunătățesc funcțiile cerebrale, reduc efectele negative ale radicalilor liberi, mențin tonusul pielii, au proprietăți detoxifiante și stimulează metabolismul.
Printre plantele pe care ar trebui să le folosiți cu grijă sau deloc, se numără kava kava, o plantă originară din zona Pacificului de Sud. Ea este o plantă ceremonială, folosită pe vremuri de șamani. Aceasta poate cauza stări de confuzie mentală, similară ce cele induse de excesul de alcool sau alte droguri, iar urmările consumului pot fi ușor de intuit.
Ice Tea sau ceaiul cu gheață, o alternativă atrăgătoare pentru băuturile carbogazoase, este la fel de nociv ca acestea. Băutura este obținută din esențe obținute pe cale industrială și nu conțin aproape nimic natural.
Produsele ieftine, chiar dacă ele conțin ingrediente considerate benefice, ascund aproape întotdeauna nereguli. Ele pot fi prelucrate în locuri improprii și vă pot afecta sănătatea.