Ruşii sunt acuzaţi că au expediat 100 de rachete în toată Ucraina. Două explozii au avut loc în satul polonez Przewodow, din comuna Dołhobyczów, aflat la 10 km de graniţa cu Ucraina. Autorităţile au confirmat că două persoane, fermieri, au murit, în urma a două explozii care au lovit un hambar cu cereale, scrie ziarul local Kurier Lubelski. Imediat, Polonia a convocat Consiliul de Securitatea, condus de preşedintele Andrzej Duda şi de prim-ministrul Mateusz Morawiecki. La final, oficialii de la Varşovia au anunţat că pun armata în alertă maximă şi au decis să invoce Articolul 4. Potrivit Tratatului NATO, Articolul 4 prevede: întrunirea Consiliului Nord-Atlantic sau organizarea de consultări în alte formate în cazul unei situaţii care ar putea genera riscuri asupra integrităţii teritoriale a unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.
Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri că este „puţin probabil” ca o rachetă care a ucis două persoane în Polonia, ţară membră NATO, să fi fost lansată din Rusia, dar a promis sprijin pentru ancheta privind rachetă pe care polonezii au numit-o „de fabricaţie rusească”.
Biden a vorbit după ce a convocat miercuri dimineaţă, în Indonezia, o reuniune „de urgenţă” a liderilor G7 şi NATO pentru consultări privind atacul care a ucis două persoane în partea de est a Poloniei, în apropiere de graniţa cu Ucraina.
„Există informaţii preliminare care contestă acest lucru”, a declarat Biden reporterilor când a fost întrebat dacă racheta a fost lansată din Rusia. „Este puţin probabil, luând în considerare liniile traiectoriei, că a fost trasă din Rusia, dar vom vedea”.
Nu a fost imediat clar dacă Biden sugera că racheta nu ar fi fost deloc lansată de Rusia. Ucraina încă mai păstrează stocuri de armament de producţie ex-sovietică şi rusă, inclusiv sistemul de rachete de apărare aeriană S-300.
Preşedintele american, care a fost trezit peste noapte de personal ca urmare a incidentului grav din Polonia, în timp ce se afla în Indonezia pentru summitul G20, l-a sunat miercuri dimineaţă pe preşedintele polonez Andrzej Duda pentru a-şi exprima „profundele condoleanţe” pentru pierderea de vieţi omeneşti. Biden a promis pe Twitter „sprijinul deplin al SUA pentru ancheta poloneză şi asistenţă în cadrul acesteia” şi „a reafirmat angajamentul de fier al Statelor Unite faţă de NATO”.
Ce este articolul 4 şi când a mai fost invocat
Potrivit Tratatului, Articolul 4 prevede: întrunirea Consiliului Nord-Atlantic sau organizarea de consultări în alte formate în cazul unei situaţii care ar putea genera riscuri asupra integrităţii teritoriale a unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.
Sistemul decizional al Alianţei Nord-Atlantice include activarea formatului de consultări, în baza Articolului 4, pe fondul apariţiei unei situaţii de criză care ar putea afecta spaţiul nord-atlantic.
Toate deciziile în cadrul NATO sunt luate prin consens, după discuţii şi consultări între statele membre. Acest tip de consultări, ce reprezintă parte a cadrului decizional central al Alianţei, conferă statelor membre oportunitatea schimbului de opinii şi informaţii şi de abordare a chestiunilor prioritare pentru obţinerea unui acord şi adoptarea paşilor de urmat în planul concret al acţiunii.
Consultările se pot desfăşura pe totalitatea subiectelor de interes pentru Alianţă, inclusiv pe marginea activităţilor curente ale organizaţiei, faţă de obiectivele sale principale şi în ce priveşte rolul său fundamental – apărarea colectivă a tuturor statelor sale membre.
Formatul consultărilor întăreşte rolul dimensiunii politice a NATO, oferind statelor membre cadrul necesar exprimării opiniilor şi poziţiilor oficiale. Totodată, oferă NATO un rol activ la nivelul diplomaţiei preventive prin furnizarea mijloacelor de sprijinire a evitării unui conflict, conform informaţiilor de pe site-ul oficial al NATO.
După invocarea prevederilor Articolului 4, statele se reunesc în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, forul decizional principal al organizaţiei.
Acest articol a fost invocat de Turcia în mai multe rânduri, dar şi de Polonia în 2014 după prima invazie rusescă în Ucraina.
România a cerut alături de alte state în februarie activarea Articolului 4 al NATO ca urmare a atacului Rusiei asupra Ucrainei.