MPOX/ APROAPE UN MILION DE DOZE DE VACCIN AŞTEPTATE ÎN AFRICA

Aproape un milion de doze de vaccin împotriva mpox sunt aşteptate în Africa, epicentrul unei recrudescenţe a acestui virus, a declarat miercuri directorul Africa CDC (Centrul African pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor), care solicită un transfer de tehnologie, relatează AFP.

„Ne îndreptăm spre asigurarea a aproape un milion de doze” de vaccin împotriva mpox, a declarat doctorul Jean Kaseya, director general al Africa CDC, în cursul unei reuniuni a comitetului regional al OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) pentru Africa, organizată în Congo-Brazzaville.

Doctorul Kaseya a indicat că 215.000 de doze de vaccinuri au fost deja „securizate” de la producătorul danez Bavarian Nordic.

Mai multe ţări, între care Spania (500.000 de doze), Franţa şi Germania (100.000 de doze) au promis deja că vor trimite vaccinuri pentru ţările africane, în prima linie a epidemiei.

„Spunem Bavarian Nordic că avem nevoie de un transfer de tehnologie către producătorii africani” şi „credem că foarte curând vaccinul anti-mpox va fi fabricat în Africa”, a adăugat doctor Kaseya. Potrivit acestuia, „la 27 august avem 22.863 de cazuri suspecte şi 622 de decese” legate de diferite tulpini ale mpox pe continent.

Despre cazurile confirmate, „nu vorbim mult despre aceasta, pentru că mai avem ţări cu o rată de testare sub 30% şi mai avem ţări care se confruntă cu o serie de provocări în ceea ce priveşte calitatea şi transportul”, a precizat el.

Potrivit OMS, până la 25 august au fost confirmate 5.281 de cazuri de mpox pe continent pe anul 2024, iar 60% dintre cazurile suspecte s-au dovedit a fi pozitive după ce au fost testate.

OMS estimează la 135 de milioane de dolari fondurile necesare pentru a finanţa răspunsul internaţional la mpox în următoarele şase luni. Organizaţia ONU a lansat marţi un apel pentru suma de 87,4 milioane de dolari pentru a-şi susţine propriile activităţi de combatere a virusului.

Recrudescenţa mpox în Africa, care afectează Republica Democrată Congo (RDC) şi 12 alte ţări de pe continent, în special Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda, şi apariţia unei noi variante virale (Ib) au determinat OMS să declare pe 14 august cel mai înalt nivel de alertă epidemiologică la nivel internaţional.

Mpox, numită anterior variola maimuţei, este o boală virală care se răspândeşte de la animal la om, dar se transmite şi între oameni, provocând febră, dureri musculare şi leziuni cutanate.

AGERPRES

Articolul precedentLIBERALII SE REUNESC JOI ÎN ŞEDINŢA BIROULUI POLITIC NAŢIONAL
Articolul următorOPERAŢIUNILE ISRAELIENE ÎN CISIORDANIA RISCĂ „SĂ AGRAVEZE O SITUAŢIE DEJA CATASTROFALĂ” (ONU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.