Modificarea kilometrajului unei mașini a fost INTERZISĂ. Statul le-a lăsat însă o portiță samsarilor

De luni, modificarea kilometrajului real al unui autoturism va fi interzisă prin lege. În plus, dacă acesta este defect sau nu funcționează corect, proprietarul trebuie să-l repare sau să-l schimbe, Noua lege lasă însă portițe, pentru că nu prevede nicio sancțiune.  

Potrivit Legii 142/2023, ce se va aplica de luni, toate valorile indicate de odometrele mașinilor din România se vor regăsi într-un registru electronic gestionat de Registrul Auto Român (RAR), programat să apară anul viitor, scrie avocatnet.

Apoi, legea stabilește că “este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul”.

Manipularea odometrului reprezintă practica frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.

Noua lege stabilește, mai departe, și că, în cazul în care odometrul este defect sau nu funcționează corespunzător, proprietarul ori utilizatorul menționat în certificatul de înmatriculare al mașinii va fi obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la un service autorizat.

Actul normativ nu stabilește însă și sancțiuni, după ce în versiunea inițială a proiectului ce a devenit acum lege se propunea închisoare pentru modificarea kilometrajului.

 

Concret, potrivit unui paragraf ce a fost eliminat din forma în care a ieșit din Parlament, proiectul prevedea ca modificarea indicaţiei odometrului unui vehicul să fie considerată infracțiune și pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Legea mai stabilește că, din toamna anului viitor, la vânzarea unei mașini, proprietarul va trebui să-i dea celui care-o cumpără un certificat eliberat de RAR .

Articolul precedentCelebrul colier pierdut pe Titanic, găsit în epava vaporului 111 ani mai târziu
Articolul următorCeline Dion anunță anularea turneului mondial Courage din cauza problemelor de sănătate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.