MINUTUL DE ENERGIE. RENUNȚAREA LA PLAFONAREA PREȚURILOR LA ENERGIE: CE SE ÎNTÂMPLĂ CU FURNIZORII?

Susţinerea actualei scheme de plafonare pune presiune pe furnizorii de energie din România care deservesc aproximativ 9 milioane de consumatori de electricitate și 3,5 milioane de consumatori de gaze. Ei se confruntă cu provocări majore în acest context pentru că sunt obligați să suporte inițial costurile pentru diferența dintre prețul real de pe piață și cel plafonat, urmând ca ulterior să fie decontați de la bugetul public. 

Însă, procesul de decontare continuă să fie lent și incomplet, cu sume restante din anul anterior, ceea ce a amplificat îngrijorările privind sustenabilitatea financiară a acestor companii. 

Dacă schema de plafonare dispare după 31 martie 2025, furnizorii vor armoniza costurile de achiziție a energiei cu prețurile reale din piață. Iar asta înseamnă ca aproximativ 5 milioane de români să plătească facturi mai mari la energie electrică şi gaze naturale după expirarea plafonării preţurilor. 

Motivele pentru care furnizorii nu pot achiziționa energie mai ieftină sunt multiple: în România nu mai există capacități de producție suficiente; cadrul de reglementare nu a stimulat de ani buni creșterea investițiilor în rețelele naționale, așa că acestea nu au întotdeauna capacitatea tehnică de a integra adecvat în sistem regenerabilele ieftine; nu în ultimul rând, prețul gazelor naturale, care îl dictează pe acela al electricității, își menține volatilitatea pe piețele internaționale.

Așadar, cu mai puțin de un an până la ridicarea plafonării, autoritățile trebuie să demareze urgent pregătirile necesare pentru a asigura stabilitatea pieței de energie și a proteja consumatorii ce vor intra în risc de sărăcie energetică în contextul noilor prețuri.

 
 

 
 
 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentNOUA LEGE A PENSIILOR: CÂT DE MULT TE AJUTĂ DACĂ AI MAI MULTE CONTRACTE DE MUNCĂ SIMULTAN
Articolul următorMIRCEA GEOANĂ DĂ NATO PENTRU COTROCENI, DUPĂ 5 ANI DE MANDAT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.