Potrivit unui ordin al Ministrului Mediului lansat în dezbatere publică, 426 de urși ar putea fi împușcați în scop de prevenție. Ministrul Tanczos Barna susține că este nevoie ca acest ordin să fie pus în practică deoarece a crescut numărul de atacuri provocate de urși asupra oamenilor. În cealaltă tabără, ONG-iștii care militează pentru protecția animalelor spun că prin acest ordin nu se face nimic altceva decât să se dea undă verde vânătorii.
În ultimii ani, comuna Vălcele a fost una dintre localitățile cele mai vizitate de urși, din județul Covasna. Sălbăticiunile au atacat gospodarii și au ucis animale domestice.
Oamenii spun că primesc despăgubiri foarte mici pentru animalele ucise. După astfel de experiențe, unii au decis să-și vândă animalele rămase în viață, pentru a nu mai avea de a face cu urșii.
Ordinul Ministrului Mediului, lansat în dezbatere publică, prevede ca pe lângă cei 426 de urși care ar urma să fie omorâţi, se mai adaugă un număr de 60 de urși care pot fi împușcați în alte condiții, prin derogare. Ministerul ar fi ajuns la aceste cifre în urma unui studiu parțial în care a estimat că în România sunt aproape 8.000 de urși bruni.
Potrivit Ministerului Mediului, între anii 2016 şi 2021, urșii au omorât 14 persoane, au rănit 158 şi au fost implicaţi în 154 de incidente.
Ordinul vine și cu o serie de condiții pentru vânători. Ei nu au voie să împuște urși a căror blană valorează mai mult de 500 de puncte CIC, punctaj internațional care se calculează în funcție de mărimea animalului și frumusețea lui, și nici femele cu pui.
Reprezentanții ONG-urilor care militează pentru protecția animalelor spun că prin acest ordin, Ministrul Mediului dă undă verde vânătorii la urs care a fost oprită din 2016.
Potrivit ordinului de ministru, cei 426 de urşi se împart între fondurile cinegetice, în funcție de numărul incidentelor cu animale sălbatice. În ultimii doi ani, statul a plătit despăgubiri de aproape 13 milioane de lei.