MINISTRUL AGRICULTURII, DESPRE PLAFONAREA ADAOSULUI COMERCIAL: NE DORIM FOARTE MULT CA ROMÂNII SĂ AIBĂ PREȚURI CORECTE LA RAFT

„Ne dorim foarte mult ca românii să aibă prețuri corecte la raft, pe de o parte, să nu mai vedem practici comerciale neloiale și adaos comercial foarte mare pe produsele românești.”

Săptămâna viitoare va intra în dezbatere publică propunerea de plafonare a adaosului comercial la toate produsele procesate în România, a anunțat, joi, ministrul Agiculturii, Florin Barbu, la Apel Matinal.

Ministrul a mai declarat că actul normativ va fi benefic pentru întregul lanț alimentar, fără a destabiliza piața.

„O să mai avem o ultimă discuție săptămâna viitoare, atât cu mediul din procesare, cât și cu retailerul din România. Vedem că ordonanța care este valabilă până pe 31 decembrie și-a produs efecte, practic, acele 21 alimente de bază se văd scăderi din raportul pe care Consiliul Concurenței îl transmite o dată pe lună către Ministerul Agriculturii, pentru că responsabilii privind întocmirea acestui raport este Consiliul Concurenței. Lucrurile sunt foarte clare. Sunt scăderi între 18 și 32% la aceste produse alimente de bază”, a declarat Florin Barbu, la Radio România Actualități.

Fără creșteri de prețuri la alte produse, promite ministrul

Toate produsele agroalimentare procesate în România vor beneficia de plafonare, dar prețurile acestora nu vor fi influențate.

„Nu va influența prețurile. Ne dorim foarte mult ca românii să aibă prețuri corecte la raft, pe de o parte, să nu mai vedem practici comerciale neloiale și adaos comercial foarte mare pe produsele românești și al doilea punct, cel mai important, este că foarte multe produse care vin din import au un adaos comercial mai mic decât produsele care sunt procesate și făcute de către procesatorii români.

Vrem să echilibrăm acest lucru și ne dorim foarte mult, pe de o parte, așa cum și ordonanța pe care o avem valabilă până pe 31 decembrie, am văzut o creștere cu 50% a acelor produse care au avut plafonare de adaos comercial”, a mai spus ministrul.

Referitor la posibilitatea ca prețurile altor produse să crească, ministrul spune că va avea loc o discuție cu Ministerul Economiei, iar Consiliul Concurenței are atribuții clare în acest domeniu și poate interveni să regleze o posibilă scumpire a altor categorii de produse.

„Păi, lucrurile sunt foarte clare. Din analiza de la ANAF, din raportările pe care le au atât procesatorii, cât și retailerii pe cele 21 de produse alimente de bază pentru români cu venituri mici și medii a reieşit faptul că creșterea volumului de vânzări este cu 50% mai mult, iar profitabilitatea este mult mai bună”, a mai declarat ministrul.

Articolul precedentNOI DESCOPERIRI DESPRE OZEMPIC. PENTRU CE L-AR PUTEA FOLOSI MEDICII ÎN VIITOR
Articolul următorMINERII, ENERGETICIENII ŞI SIDERURGIŞTII PROTESTEAZĂ ÎN FAȚA GUVERNULUI ÎMPOTRIVA NOII LEGI A PENSIILOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.