Ministerul Economiei actualizează legislația privind mărcile și indicațiile geografice, în acord cu legislația europeană, pentru a corespunde noilor realități tehnologice

În ședința de guvern a fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii nr. 1134/2010 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, proiect inițiat de Ministerul Economiei.

„Am modificat astăzi legislația privind mărcile și indicații geografice, domeniu coordonat de Ministerul Economiei prin OSIM, în sensul actualizării acestor norme pentru a asigura o adaptare mai rapidă la progresele tehnologice. Noile dispoziții asigură o mai mare protecție a drepturilor proprietarilor și solicitanților de mărci și indicații geografice, precum și armonizarea legislației naționale cu cea europeană.”, a declarat Florin Spătaru, Ministrul Economiei. 

Noul act normativ elimină cerința referitoare la reprezentarea grafică a mărcii și reglementează modalitățile de reprezentare pentru a asigura o adaptare mai rapidă la progresele tehnologice în Registrul mărcilor a semnelor care  constituie mărci. Prin urmare, sunt stabilite o serie de cerințele pentru depunerea reprezentărilor anumitor tipuri de mărci, în conformitate cu natura mărcii (mărci de poziționare, mărci dinamice, mărci sonore, mărci multimedia etc.), inclusiv reprezentările depuse pe cale electronică, pentru care este asigurat accesul la reprezentarea mărcii prin intermediul unui link către Registrul  mărcilor. 

Noile reglementări se referă și la conținutul declarației  de divizare a unei cereri de înregistrare, modul în care oficiul trebuie să examineze o astfel de declarație și detaliile pe care trebuie să le conțină publicarea cererii divizionare. De asemenea, proiectul introduce dispoziții care asigură o claritate sporită în ceea ce privește  data încheierii  procedurii de înregistrare a mărcii și înscrierea acesteia în registru. Sunt clarificate aspecte privind detaliile pe care trebuie să le conțină cererile de înscriere în Registrul Mărcilor, a modificării numelui sau a adresei solicitantului/titularului unei cereri de marcă sau a unei mărci înregistrate, conținutul cererii de înscriere a unei transmiteri de drepturi asupra unei mărci și documentele doveditoare necesare, conținutul unei declarații de renunțare la marcă sau de retragere a cererii de marcă. 

O altă schimbarea importantă adusă de hotărârea de guvern se referă la  reglementarea procedurii de soluţionare a contestaţiilor, astfel încât să se asigure soluţionarea cu celeritate a cauzelor.

Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii nr. 1134/2010 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice transpune complet în legislația românească Directiva UE 2015/2436 a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2015 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci (versiune codificată), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L nr. 336 din 23 decembrie 2015. Actul normativ creează cadrul procedural la nivelul OSIM pentru desfășurarea unei proceduri administrative rapide și eficiente pentru soluționarea cererilor privind anularea înregistrării mărcii și a cererilor de decădere a titularilor  din drepturile conferite de marcă în acord cu prevederile legislației europene. Procedură trebuie să fie operațională începând cu data de 14 ianuarie 2023.

Articolul precedent„Rabla” pentru becuri. Românii vor putea schimba becurile cu filament pentru becuri LED
Articolul următorGuvernul a aprobat plafonul de 185,48 milioane euro, care se acordă crescătorilor de animale pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.