MIDIILE INVADEAZĂ LACURILE DIN ELVEŢIA, ACOPERIND PLASELE DE PESCUIT ŞI AMENINŢÂND FAUNA LOCALĂ

Midiile au invadat lacurile din Elveţia şi acoperă adeseori plasele de pescuit, ameninţând totodată fauna locală întrucât consumă cantităţi mari de plante microscopice, denumite „fitoplancton”, informează Reuters.

Pescarul Claude Delley scutură rama metalică a plasei sale de pescuit, lovind-o de partea laterală a bărcii lui de pe Lacul Neuchatel din Elveţia, încercând astfel să desprindă zecile de midii mici şi maronii care s-au agăţat de ochiurile plasei.

Unele cad în apă, dar cele mai multe rămân agăţate. Carapacele ascuţite ale acestor vieţuitoare – o specie invazivă cu răspândire rapidă, originară din Marea Neagră – distrug plasa de pescuit, ceea ce înseamnă că el trebuie să o înlocuiască de două ori mai des decât o făcea în trecut.

„Nu există nicio soluţie. Odată ce midia s-a agăţat de plasă, ea rămâne acolo”, a declarat Claude Delley.

Şi nu este vorba doar despre plasele de pescuit. Midiile Quagga au blocat şi conducte subacvatice. Stephane Jacquet, membru al unei echipe de cercetători care studiază această specie, a spus că a văzut raci indigeni elveţieni, a căror populaţie este în declin, în timp ce erau acoperiţi cu aceste vieţuitoare, riscând să se sufoce.

De asemenea, midiile consumă cantităţi uriaşe de plante microscopice, denumite „fitoplancton”, lăsând astfel mai puţină hrană pentru celelalte vieţuitoare din lacurile elveţiene.

„Toate categoriile biologice şi toate verigile majore din lanţul trofic pot fi afectate”, a declarat Stephane Jacquet, care lucrează pentru laboratorul INRAE CARRTEL din Thonon-les-Bains, situat la sud de Lacul Neuchatel.

Midiile au fost detectate pentru prima dată în Elveţia în fluviul Rin, în apropiere de Basel, în 2014. De atunci, ele s-au răspândit şi au colonizat cel puţin şase lacuri elveţiene, inclusiv Lacul Geneva.

Populaţia de midii, o specie care are puţini prădători, este pe cale să se înmulţească de până la 20 de ori în Elveţia în următoarele două decenii, potrivit unui studiu realizat în 2023 de Institutul de cercetări acvatice Eawag şi de universităţi elveţiene, bazat pe tendinţele observate în Marile Lacuri din Statele Unite începând din anii 1980.

Aceste midii sunt deja prezente în Franţa şi în Germania.

Nu se cunoaşte cu exactitate modul în care a fost invadat fiecare lac elveţian, dar larvele de midii se pot răspândi în râuri sau în torenţi şi pot fi introduse apoi în noi corpuri de apă atunci când sunt mutate bărci sau echipamente.

Odată instalată în acel corp de apă, specia se multiplică rapid, un singur individ fiind capabil să producă sute de mii de larve.

„Când ne uităm sub apă, putem vedea că specia are o colonizare exponenţială, foarte importantă, deoarece aceste ecosisteme sunt de acum complet acoperite, de la suprafaţă şi până în adâncuri”, a declarat Stephane Jacquet.

Unele lacuri elveţiene au fost cruţate, inclusiv Lacul Zurich şi Lacul Lucerna. În anumite zone, autorităţile elveţiene analizează în prezent posibilitatea de a impune noi reguli privind curăţarea şi transportul bărcilor pentru a opri răspândirea midiilor. AGERPRES

Articolul precedentNELU TĂTARU: SUNT NEVINOVAT, NU AM PRIMIT NICIUN BAN
Articolul următorOMS A APROBAT VACCINUL ANTI-MPOX DE LA BAVARIAN NORDIC PENTRU ADOLESCENŢI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.