Marea Neagră a fost invadată de o specie periculoasă din cauza războiului cu Ucraina. „Să cazi în apă este chiar mai grav decât să te îneci”

Apele Mării Negre, o zonă marină cunoscute pentru bogăția sa biologică și pentru rolul important pe care îl joacă în ecologia regiunii, au fost recent tulburate de apariția unui animal neobișnuit într-un număr foarte mare. Experții au fost surprinși de apariția acestuia și au venit cu o serie de ipoteze pentru a explica ce a putut duce la această invazie.

Apele Mării Negre, unul dintre cele mai vechi și mai bogate ecosisteme marine din lume, au fost recent „vizitate” de un animal neobișnuit, care a apărut în număr atât de mare încât a creat o alarmă printre experții și o îngrijorare în rândul comunității științifice. Această apariție este o surpriză și o îngrijorare deoarece nu se cunoaște exact ce a putut duce la apariția acestuia într-un număr atât de mare. Experții încearcă să își dea seama ce este cauza acestei invazii, și au identificat în poluarea apelor, schimbările climatice și chiar războiul din Ucraina, ca factori potențiali care au contribuit la această apariție.

Meduzele, căci despre ele este vorba, și-au făcut apariția într-un număr foarte mare în Marea Neagră. Deja turiștii se tem să intre în apa mării, iar specialiștii urmăresc cu îngrijorare cum numărul acestor vietăți crește tot mai mult. „Sunt atât de multe meduze acum, încât să cazi în apă este chiar mai grav decât să te îneci”, a prezicat un biolog ucrainean, citat de Click.

Specialiștii spun că distrugerea barajului Kakhovka a eliberat în Marea Neagră o cantitate uriașă de apă poluată, cât și materii organice, din rețeaua Niprului. „Noroiul toxic” ajuns în mare a favorizat apariția în număr mare a algelor microscopice, alge care sunt și sursa principală de hrană a meduzelor.

„După distrugerea barajului, suprafețe vaste au fost inundate, inclusiv gropi de gunoi și platforme agricole. Toate reziduurile și substanțele organice au ajuns în mare, provocând o înflorire a algelor și implicit a meduzelor care se hrănesc cu acestea”, a explicat profesorul de la Universitatea din Dnipro, Alexander Ponomarenko.

Printre meduzele din Marea Neagră, cele mai comune specii sunt Aurelia aurita, cât și Rhizostoma pulmo. Acestea au foarte puțini dușmani naturali, iar înțepătura lor poate fi extrem de dureroasă. Experții spun că apariția meduzelor în număr atât de mare sugerează un nivel catastrofal de poluare, cât și un dezechilibru al ecosistemului marin, agravat și de schimbările climatice.

„Poluarea apei și schimbările climatice sunt principalele cauze ale infestărilor cu meduze. Dacă condițiile de temperatură și hrană sunt prielnice, ele se înmulțesc haotic, nefiind controlate de prădători naturali”, mai spun specialiștii.

Pentru a readuce numărul meduzelor la normal, specialiștii recomandă combaterea poluării, cât și restabilirea ecosistemului din Marea Neagră, care a fost afectat de războiul din Ucraina. Imaginile cu meduzele care au ajuns deja pe litoralul din Odesa au făcut înconjurul întregii lumi.

Articolul precedentPentru ce MERITE l-au decorat serviciile franceze și cele americane pe Florian Coldea
Articolul următorSUA pregătesc un pachet de armament în valoare de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.