Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, că Guvernul trebuie să vină cu o plafonare a prețurilor la carburanți, deoarece există „speculanți” în această piață. Declarațiile sale vin în contextul în care în acest weekend au avut loc proteste la benzinării, șoferii cerând plafonarea prețurilor, pe modelul din Ungaria.
„Sunt anumite companii prestigioase, corecte care, într-o conjunctură cum a fost pandemia, au avut niște venituri excepționale… Sau cum a fost această criză din energie, la carburanți. Unele dintre ele sunt bazate pe un preț speculativ. Aștept de la ministerul Energiei explicații. Dacă cetățenii au dus greul în această perioadă și tu ai făcut venituri excepționale este normal ca pe o perioadă limitată… Statul a cheltuit imens să combată pandemia, câteodată eficient, câteodată neeficient. Un efort din partea acestor companii nu este nici incorect, nici injust, este un element corect în orice stat. Eu vreau să ne așezăm la masă să luăm deciziile cât mai corecte, unde sunt speculanți, precum pe zona de carburanți. Este clar că trebuie să venim cu o plafonare. Părerea mea că trebuie plafonat prețul și cu o marjă de profit”, a declarat luni liderul social-democraților, la sediul PSD.
Surse din PSD au precizat pentru Economedia că intenția PSD este de a plafona adaosul pe lanț, în prezent de 37%, în care nu sunt incluse profit, transport, asigurări. Potrivit acestora, PSD intenționează să lase o marjă de profit, de 5-10% de exemplu, pentru a aduce benzina înapoi la 7 lei, pe un termen limitat.
El a mai precizat că excepțiile din Codul Fiscal se ridică la 64 miliarde lei.
„Nu se mai poate continua așa, o spun toți finanțiștii, toți auditorii externi, despre care nu putem spune că sunt social-democrați. În cepriește Codul Fiscal din punctul meu de vedere arată precum eram în Evul Mediul. Sunt excepții peste excepții, jocuri de noroc impozitate cu 1%, companii impozitate cu 1%, alte companii cu un angajat impozitate cu 1%, altele fără angajat cu 3%, dacă soarele răsare din sud nu din nord cu 5%. Nu se poate continua cu așa ceva. Eu nu pot să observ că toate țările economice dezvoltate nu au excepții, ci au un sistem de impozite progresivă. Avem excepții de exemplu pentru zona de construcții. Excepția era ca de la salariul minim să ajungi la 3.000 lei ca oamenii să nu mai plece din țară, să rămână în România. Ne-am trezit că aceste excepții sunt doar până la 30.000 lei”, a mai spus Ciolacu.
Sursa: Mediafax