„Lipsa ploilor va face ca seceta să persiste și chiar să se agraveze”

În ciuda precipitațiilor abundente căzute în ultimele zile, seceta rămâne una severă în țară, mai ales că luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie din istorie.

Autoritățile trebuie să rămână vigilente și să comunice eficient în perioadele cu fenomene meteorologice intense, a anunțat ministrul Mediului după o ședință extraordinară pe aceasă temă a Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență.

În ciuda precipitațiilor abundente căzute în ultimele zile, seceta rămâne una severă în țară, mai ales că luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie din istorie, fiind înregistrat un record de coduri roșii emise.

La rândul său, populația trebuie să respecte cu strictețe toate indicațiile specialiștilor, mai ales atunci când sunt avertizări meteo și hidrologice severe.

„Am depășit cu bine provocările din această săptămână, când în anumite zone a plouat în 24 de ore cât plouă, statistic, într-o lună întreagă, adică peste 70 l/m². Însă, din acest weekend revine canicula! Din păcate, ploile vor lipsi. Spun, din păcate, mai ales pentru agricultori, pentru că asta va face seceta să persiste și chiar să se agraveze pentru că, așa cum ați spus și dumneavoastră, ploile, chiar și abundente fiind, nu au putut compensa nevoia de apă. Avem un deficit accentuat, iar dacă n-o să plouă în perioada următoare, și pare că nu va ploua, această secetă se va agrava, din păcate”, a spus ministrul Mircea Fechet, invitatul de vineri al rubricii „Apel matinal” la Radio România Actualități.

„De la caz la caz, primăriile pot să asigure populația cu apă potabilă, pot să asigure puncte unde să fie umbră și oamenii să se poată adăposti, dar astea sunt chestiuni care țin mai degrabă de autoritățile locale și fiecare știe ce are de făcut (…) Există deja o bătaie foarte mare pentru resursa de apă. Acest lucru se va întâmpla în viitor. De asemenea, însă, e bine să înțelegem că prioritate trebuie să aibă alimentarea cu apă potabilă a populației. Prioritare trebuie să aibă siguranța energetică a României și bineînțeles că nu putem să nu discutăm și despre siguranța alimentară, respectiv apa pentru irigații.

Însă, anticipez că vom avea din ce în ce mai des conflicte, dacă le putem numi așa, pentru resursa de apă, în sensul în care apa va deveni tot mai puțină și tot mai prețioasă. Și unul dintre lucrurile despre care încerc să discut ori de câte ori am ocazia la Ministerul Mediului este legat de resursele de apă supraterane și subterane, despre faptul că există riscul ca și aceste resurse să se epuizeze, mai ales în contextul schimbărilor climatice și mai ales în contextul în care aproape în orice comunitate locală merg, primul lucru pe care îl aflu de la oameni este acela că dacă în trecut fântânile secau o dată la câțiva ani sau, în fine, foarte rar, acum acest lucru se întâmplă în fiecare vară.

Acum, acest lucru se întâmplă pentru perioade lungi de timp, iar viața fără apă știm foarte bine că pe de o parte e imposibilă, dar pe de altă parte, acolo când ba e, ba nu e, viața e extrem de grea”, a adăugat Mircea Fechet.

Articolul precedentMAREA BRITANIE: Laburiștii obțin o victorie zdobitoare în alegerile legislative anticipate
Articolul următorAscensiunea fotbalului românesc la începutul Secolului XX

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.