Ligia Deca, despre utilizarea camerelor de supraveghere video în şcoli: „Sunt pentru garantarea siguranţei elevilor”

Utilizarea camerelor de supraveghere video în şcoli, propunere inclusă în ordonanţa de urgenţă de modificare a Legilor Educaţiei aflată în dezbatere publică, vizează garantarea siguranţei elevilor, urmând ca doar instituţiile abilitate şi persoanele autorizate să poată avea acces la înregistrări, în cazul unor sesizări sau suspiciuni de violenţă, a subliniat, marţi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la o dezbatere pe tema siguranţei în mediul educaţional.

„Modificarea legislativă pe care am lansat-o în dezbatere publică ieri, prin publicarea textului de ordonanţă de urgenţă, vizează posibilitatea ca şcolile să utilizeze aparatura de înregistrare audio-video pentru a putea garanta siguranţa în şcoli. Asta înseamnă că doar instituţiile abilitate şi persoanele autorizate pot avea acces la acele înregistrări, atunci când există sesizări sau suspiciuni de violenţă – Poliţie, Parchet, directorul şcolii, pe baza solicitărilor de la părinţi, scrise şi motivate”, a explicat Deca, la dezbaterea organizată la Palatul Parlamentului de Comisia pentru învăţământ din Senat, cu tema „Siguranţa în mediul educaţional şi responsabilitatea juridică”.

Ea a precizat că aceste înregistrări „nu pot să fie făcute de oricine, nu pot fi utilizate în evaluarea cadrelor didactice şi au ca singur scop să ne asigurăm că ştim ce s-a întâmplat, atunci când un copil sau un cadru didactic sesizează un caz de abuz sau de violenţă”.

Ministrul Educaţiei a menţionat că aceste camere pot fi montate atât în clase, cât şi în restul spaţiilor şcolii.

„În afara sălilor de clasă, deja se pot monta sisteme de supraveghere audio-video şi sunt multe şcoli care deja le au pe culoare, în curtea şcolii, eventual în zonele de sală de sport. Practic, putem avea aceste camere instalate, sigur cu respectarea decenţei, nu în grupurile sanitare, dar în restul spaţiilor din şcoală această supraveghere audio-video ajută la prevenirea cazurilor de violenţă şi atunci când există o sesizare de violenţă la stabilirea adevărului”, a completat Ligia Deca.

„Vorbim despre lansarea în dezbatere publică în curând a Planului Naţional de Combatere a Violenţei în Şcoli, este planul prevăzut deja de Legea învăţământului preuniversitar. Îl vom lansa în dezbatere publică, pentru că el va include tot felul de măsuri care adresează cauzele. Este vorba despre formări cu privire la convieţuire paşnică de comportament asertiv, de cum gestionezi conflictele pentru cadrele didactice. Avem nevoie să învăţăm cum să gestionăm un anumit nivel de violenţă pe care îl regăsim şi în societate, dar care în şcoli acest nivel de violenţă trebuie să fie zero. Şcolile trebuie să fie spaţii sigure pentru toţi cei care activează zi de zi în ele”, a concluzionat Deca.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentBaschet masculin: CSO Voluntari s-a calificat la turneul final al Ligii Nord-Europene
Articolul următorAlegeri 2024. BEC a admis protocolul pentru constituirea alianţei electorale PSD-PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.