„Legile Puterii” | Virgil Popescu, calculele complete. Cât vor plăti românii energia electrică și gazele

Facturile la energie electrică și la gaze naturale vor fi apoape identice, ca valoare cu cele din iarna anului trecut, în urma aplicării plafonării și compensării a afirmat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu. În exclusivitate la „Legile Puterii”, ministrul a prezentat calculele care dovedesc că, cel puțin teoretic, românii nu vor fi nevoiți să închidă caloriferele sau reșourile la iarnă, pentru a-și plăti facturile în sezonulu rece.

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a făcut calcule exemplificative atât pentru o factură de energie electrică, dar și pentru gaze naturale.

Între 30 si 300 kwh, compensație suplimentară este de 0,291 lei/kwh, iar în această categorie se află circa 60%, adică aproximativ 15 milioane de români vor beneficia de acest preț, obținut prin eliminarea tarifului de transport, accciză și certificat verde.” a explicat Popescu.

Ministrul a făcut și un calcul concret, pe un consum de energie electrică de 100 kwh.

Să presupunem că actualul preț de facturare este de 90 de bani, deci 90 de lei întreaga factură. Compensarea este de 29,1 lei, deci consumatorul va plăti 60,9 lei la 100 de kwh. Suma este dedusă direct din factură, el nu trebuie să facă nimic. Dacă ne uităm, este exact același preț era și în urmă cu un an.

Să presupunem că în lunile următoare prețul va sări peste 1 leu, dar atunci intervine plafonarea și îl readuce la 1 leu. Practic, indiferent cât va mai crește valoarea reală a consumului, pe factură va apărea 100 kwh x 1 leu, adică 100 de lei, din care se compensează aceeași sumă de 29,1 lei, rezultând 70,9 lei.” a explicat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a subliniat faptul că plafonul de compensare a fost ridicat de la 200 la 300 de kwh, pentru că, mai ales în perioada rece, un astfel de consum nu reprezintă un exces, ci mulți oameni cu venituri modeste trec de acest prag fiindcă n-au alte căi de a se încălzi.

În cazul gazelor naturale, plaja de plafonare este cuprinsă între 20 și 200 de mc. Prețul întreg ar fi de 370 lei/Mwh, dar prin eliminarea taxelor se ajunge la 250 de lei /Mwh.

În acest condiții, se aplică o compensare de 33% la prețul de 250 de lei, deci rezultă 67,2 lei compensare.

„M-am uitat pe o factură din decembrie 2020 și prețul era de 223 lei/Mwh, cu cele 2 tarife incluse. În prezent, ajungem la 225 lei, deci e aproape la fel”, a mai afirmat Popescu, în exclusivitate la „Legile Puterii”.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentNicușor Dan nu s-a vaccinat împotriva coronavirusului! Care este motivul
Articolul următorMinistrul Cseke Attila, despre posibile restricții de sărbători: „Nu vor fi zile uşoare. Infecţia asta nu circulă în societate, circulă în persoane”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.