A început școala și… la un semn deschis-ai calea, au dat năvală toți politicienii la deschidere, între elevi și profesori. Au venit să le spună cât de importantă e educația, ce viitor îți aduce. Cei mai mulți dintre acești infiltrați în școală sunt… dușmani ai școlii. Îi citiți voi, după vorbă, după port. Unii sunt în război cu limba română. Alții au pus umărul la sub-finanțarea învățământului încât nu e nicio mirare că școala este generatoare de analfabeți funcționali. Adică fix după chipul și asemănarea politicianului român.
Și de aici începe totul: să vă mirați că nu sunt în stare să vină cu soluții în criza energetică provocată tot din cauza politicilor lor eșuate? Să vă mirați că aruncă cifre de majorare a pensiilor deși, dacă le dai un calculator în față, nici nu cred că știu să calculeze un procent? Totul se leagă și de aici vin inclusiv ratele la bănci care sunt incredibil de mari, facturile uriașe la curent și la gaze, combustibili la prețuri recor. La mâncare, ce să mai vorbim, că vedeți cu toții etichetele. Se scumpește pe zi ce trece indiferent de cât de tare se revoltă românii.
Noi am anticipat problemele și au văzut și politicienii analizele făcute de specialiștii care ne-au trecut pragul. Nu doar că nu au fost luate în seamă semnalele, ba dimpotrivă: problemele s-au rostogolit ca un bulgare de zăpada care a devenit de neoprit. Inevitabil, vom avea de suferit pentru că acest obicei de a vopsi gardul și înăuntru să rămână leopardul este extraordinar de nociv pentru o țara care încă se dorește a rămâne națiune.
Politicile practicate, din nefericire, sunt de sărăcire intenționată și de depopulare a țării! Românii noștri cu ani de școală, pregătiți aici ajung să muncească sub nivelul lor de calificare pentru străini. Să le facă la alții autostrăzi, spitale și case. Că aici nu se dorește. Altfel nu se poate explica de ce preferă politicienii să se certe până și pe sărăcia romanilor decât să pună osul la treabă și să ia măsuri, să muncească nu sa trândăvească.
Mă întreb: e greu sa te privești în oglindă când știi că eșecul, insuccesul, sărăcia romanilor sunt din cauza ta? Eu cred că lor nu le e greu. Eu cred că valorile morale sunt atât de scăzute încât nici nu își pun întrebarea asta. Și dacă s-ar întreba asta în fața oglinzii, oricum ar avea explicațiile pregătite. Ar găsi repede vinovații pentru tot eșecul. Când, de fapt, vinovați sunteți cam toți, cu toată cearta voastră sterilă, cu soluții pe care, dacă vreodată le are cineva, veniți voi repede să le demontați, să stricați mai mult decât construiți. Nu e doar un singur politician în acest tipar. Aici sunteți cam toți. Ca un grup infracțional organizat.
Mai e mult până vom vedea în prima linie numai politicieni profesioniști. Unii calificați să genereze schimbări în bine și nu inventați din pix în laboratoarele de la partid și plantați în funcții ca sa facă… nimic! Dar absolut nimic! Noi totuși mai avem o șansă. Dar dacă o vom rata, vom ajunge ca țările din Africa, țări care sunt sărăcite intenționat ca toate resursele naturale toată bogăția sa fie luată pe gratis de cei deja bogați. Iar eșecurile noastre nu se datorează doar proastei guvernări, ci și circului ieftin din opoziție. Fără o opoziție corectă, vocală și eficientă, ce pretenții să avem să se miște ceva în bine? Ah, nu. Ce să aștepți de la opoziție?
Fiecare e preocupat de agenda personală, de agenda sponsorilor, a susținătorilor și cam atât… pentru romani nimic! Iluzii vândute scump! Vedem, în ultimele zile, un tăvălug de cifre aruncate în stânga și în dreapta. Vedem cum spun că vor crește pensiile. Unii spun că vor da 10%. Alții au început să critice că nu s-a discutat în coaliție. Dar în loc să discute, se ceartă că n-au discutat. Și ce fac în continuare bravii noștri politicieni? Vin și aruncă fumigene: Că nu e corect să se dea doar 10% Că ar trebui 16%! Că procentul va face ca punctul de pensie să ajungă la cel stabilit prin acea lege din 2019 votată cu două mâini de politicieni, promulgată, dar care nu s-a aplicat niciodată.
Alte cifre vin pe energie. Nu mai e compensat consumul până la 300 kw/h, ci de la 255 kw/h. Înseamnă că o treime dintre români sar din schemă și ajung să plătească facturile astronomice fără ca statul să ajute cu ceva. Știți că ziceau, la nivel european, să se reducă consumul cu 15%? Hai să vă văd pe voi, politicienii care ați fost azi să vorbiți despre cât de importantă e școala. De la 300 la 255 nu sunt tocmai 15%? Păi, de ce ne spuneați acum câteva săptămâni că noi n-avem cum să reducem consumul?
Duminică, preoții din bisericile ortodoxe au vorbit despre povestea tânărului bogat: acel tânăr care a venit la Iisus și l-a întrebat ce bine să facă să aibă viața veșnică. După ce Mântuitorul i-a răspuns că ar fi înțelept să-și vândă averile și să le dea săracilor tânărul bogat a plecat întristat căci avea multe avuții. Trebuie să învățăm că iubirea de arginți mai presus decât cea față de oameni și față de Dumnezeu este rădăcina tuturor relelor.
Un editorial semnat de Alexandra Păcuraru și Adrian Dragomir
Așteptăm mesajele și poveștile dumneavoastră la adresa de email [email protected].