Joia din Săptămâna Luminată de după Paşte este cunoscută în popor şi ca Joia Verde sau Joia Rea. Este o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele, dar nu se munceşte pentru că aduce ghinion asupra casei, secetă şi dăunători în livezi.
Joia Rea- ziua din Săptămâna Luminată în care se face un ritual al morților
„Joia Rea”, cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.
Potrivit tradiției, nu este bine să muncești azi, altfel vei aduce seceta și dăunătorii în livezi, dar și ghinionul asupra casei.
De asemenea, este foarte important să nu speli și să nu albești rufe în această zi.
Nici munca la câmp nu este permisă, ca să nu crească iarba în locurile în care nu trebuie.
Se spune că nu este bine să pleci la drum, altfel riști să te rătăcești.
Nu ai voie să muncești deloc în Joia din Săptămâna Luminată, altfel vei avea parte de sărăcie.
E bine să nu faci nimic, ca să poți ține departe tunetele, trăsnetele, grindina și vijeliile.
Joia Rea, prilej de sărbătoare. În această zi sunt „Paștile țigănești”
Joia din Săptămâna Luminată este o zi specială pentru rromii din România, pentru că aceștia sărbătoresc „Paștile țigănești”, o tradiție veche de șapte decenii. Această zi reprezintă un prilej de revedere cu rudele din țară și din străinătate, care vin să asiste la acest eveniment.
Tradiția spune că în această zi se „fură” fetele frumoase de către viitorii lor soți.
Și obiceiul farmecelor legat de cununii s-a păstrat pentru ziua de Joi din Săptămâna Luminată. Este și o zi în care se încearcă rezolvarea conflictelor din familie.