Vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech are o eficiență de doar 39% în prevenirea infecțiilor, dar oferă în continuare o protecție puternică împotriva formelor severe de boală și a spitalizării, potrivit unui nou raport al Ministerului Sănătății din Israel.
Cifra de eficacitate, care se bazează pe un număr nespecificat de persoane evaluate în perioada 20 iunie-17 iulie, este în scădere față de o estimare anterioară de 64%, în urmă cu două săptămâni, și intră în conflict cu datele publicate de Marea Britanie, care arătau că vaccinul a avut o eficiență de 88% eficientă împotriva unei forme simptomatice de boală.
De asemenea, datele relevă că vaccinul ar avea o eficiență de 41% în prevenirea infecțiilor simptomatice provocate de varianta Delta a coronavirusurlui, potrivit Forbes.
Cu toate acestea, vaccinul cu două doze funcționează încă foarte bine pentru a preveni formele grave ale bolii, demonstrând o eficiență de 88% împotriva spitalizării și o eficiență de 91% împotriva formelor severe, potrivit datelor israeliene.
„Trebuie să fim conștienți de faptul că, cu timpul, eficacitatea acestor vaccinuri poate scădea”, a spus dr. Isaac Bogoch, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Toronto.
Reamintim că Israelul a fost liderul campaniei de vaccinare anti-Covid la nivel global, pentru că și-a asigurat dozele în schimbul datelor. Țara a renunțat la restricțiile de pandemie în luna mai, deși un nou val de cazuri condus de Delta a adus-o la marginea unor noi posibile restricții, relatează HotNews.ro.