Intervenție chirurgicală în premieră la Spitalul Județean de Urgență

Intervenţie chirurgicală de protezare totală a umărului, realizată în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

La o pacientă care suferise o fractură, a fost realizată, în premieră, o intervenţie chirurgicală de protezare totală a umărului la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia.

Starea post-operatorie a femeii este bună. Operaţia a durat două ore. Intervenţia chirurgicală a fost efectuată, marţi, de către medicii specialişti dr. Botnari Alexei (34 de ani) şi dr. Martin Artur (32 de ani).

Aceste operaţii se fac, spre exemplu, în cazul fracturilor cominutive ale capului humeral, când capul humeral este atât de distrus încât nu există altă soluţie decât înlocuirea acestui os cu o proteză de umăr.

Secţia de ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia este una tânără: suntem şase ortopezi, iar cinci dintre ei au vârste cuprinse între 32 şi 38 de ani.

Astfel de intervenţii chirurgicale se mai pot realiza şi în cazul afecţiunilor degenerative ale şoldului sau genunchiului (coxartroză respectiv gonartroză), iar operaţia va fi programată„, a explicat dr. Iuliu Kadar, șeful secţiei ortopedie-traumatologie, medic primar ortoped traumatolog

În cazul pacientei de 62 de ani a fost vorba de o fractură, după un traumatism al umărului, şi s-a impus înlocuirea capului humeral cu proteza.

Medicul care a condus operaţia, Alexei Botnari, s-a specializat în astfel de intervenţii chirurgicale la un spital din Franţa unde a profesat timp de trei ani.

Operaţia şi proteza sunt decontate prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba, prin Programul Naţional de Ortopedie, care funcţionează foarte bine la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia.

Secţia s-a remarcat, de-a lungul timpului, datorită artroplastiilor de şold şi de genunchi, circa 400 pe an, număr mare de intervenţii care a făcut ca unitatea din Alba Iulia să ocupe un loc fruntaş în clasamentul spitalelor judeţene din ţară.

Coordonatorul programului la nivelul judeţului Alba este dr. Iuliu Kadar, iar persoanele care au nevoie de o proteză îşi pot depune dosarul, dacă sunt asigurate şi din judeţul Alba.

Dosarele intră pe o listă de aşteptare, însă perioada a scăzut, în ultimii doi ani, de la 2 ani, la 3 luni.

Articolul precedent2 turiști recuperati de IJJ Alba, în zona Piatra Grăitoare
Articolul următorAcțiune în forță a polițiștilor din Ocna Mureș

Comments are closed.