INSTITUTUL ”ELIE WIESEL” ORGANIZEAZĂ MIERCURI O CEREMONIE DE COMEMORARE A VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI

Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România va fi marcată, miercuri, printr-o ceremonie anuală, organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Potrivit unui comunicat al Institutului transmis, marţi, AGERPRES, la ceremonia depunerii de coroane sunt aşteptaţi reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului, Guvernului, Corpului Diplomatic, ai comunităţilor evreieşti şi rome şi grupuri de elevi din Bucureşti.

„În fiecare an, în luna octombrie în mod special, ne amintim de sutele de mii de evrei, de zecile de mii de romi, excluşi din viaţa economică, socială, supuşi abuzurilor, aduşi la limita dezumanizării, lăsaţi să moară în Transnistria, la Auschwitz, ucişi în pogromuri pentru simplu fapt că fost consideraţi altfel”, se arată în comunicat.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” aminteşte că, în data de 9 octombrie 1941, în urmă cu 83 de ani, începea deportarea evreilor din Basarabia, Bucovina de Sud şi Bucovina de Nord în Transnistria. Doar în octombrie 1941, peste 35.000 de evrei, majoritatea copii, bătrâni, femei, din Dorohoi, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi alte localităţi din vecinătate au fost escortaţi în Transnistria. În luna mai 1944, în urmă cu 80 de ani, evreii din Transilvania de Nord începeau a fi deportaţi la Auschiwtz-Birkenau. Pe 15 mai 1944, din Sighetu Marmaţiei pleca primul tren cu vagoane pentru transportul animalelor, încărcat cu 3.007 evrei. Până la finalul lunii iunie, 131.639 evrei din Transilvania de Nord au ajuns la Auschwitz-Birkenau, 90% dintre aceştia fiind exterminaţi din responsabilitatea Germaniei naziste şi cu deplina colaborare a autorităţilor ungare.

„Dincolo de date şi cifre sunt poveşti de viaţă care ne îndeamnă să fim vigilenţi în faţa urii care poate da naştere unor tragedii dincolo de orice imaginaţie: peste 300.000 de evrei de origine română sau ucraineană au fost victime ale regimului Antonescu, murind de gloanţe, frig, foame sau boli; 11.000 de romi (din cei 25.000 deportaţi) au fost exterminaţi în Transnistria (în judeţele Balta, Golta, Berezovka, Oceacov) de către autorităţile române, ca urmare a politicii rasiale a regimului Antonescu; peste 13.000 de evrei şi-au pierdut viaţa în timpul episoadelor sângeroase din ianuarie 1941 la Bucureşti şi iunie 1941 la Iaşi”, se mai arată în comunicat.

În urmă cu 20 de ani, prin adoptarea Raportului Final al Comisiei Wiesel, statul român îşi asuma, în mod oficial, responsabilitatea pentru atrocităţile comise în perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi, totodată, demara un proces complex de promovare a memoriei pentru ca uitarea şi ignoranţa să nu ne transforme în complici la acţiuni şi fapte care pot determina tragedii precum cele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

AGERPRES

Articolul precedentPARTIDELE CARE CANDIDEAZĂ LA PARLAMENTARE, INVITATE LA DISCUŢII DE CĂTRE ORGANIZAŢIILE DE TINERET ŞI STUDENŢEŞTI
Articolul următorPREȘEDINTELE USR, ELENA LASCONI, ANUNȚĂ MOȚIUNE DE CENZURĂ ÎMPOTRIVA GUVERNULUI ȘI CERE SEMNAREA ALĂTURI DE USR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.