Insolvența Romaero: pe cine vrea CEC Bank să numească administrator judiciar

Primii creditori al companiei Romaero, intrată oficial în insolvență, sunt 2 entități cu roluri-cheie la precedenta tentativă de restructurare a companiei aeronautice de stat, demarată în urmă cu circa 3 ani și jumătate, scrie Adevarul.

Prima este banca de stat CEC Bank, iar a doua firma de consultanță CIT Restructuring, parte a grupului Impetum al familiei Cionca.

Potrivit cererii de intrare în insolvență obţinută de „Adevărul”, CEC Bank cere instanței să desemneze în calitate de administrator judiciar consorțiul format din Infineza Restructuring SPRL și Prime Insolv Practice SPRL.

Firma de insolvență Prime Insolv Practice SPRL ar fi fost înființată în anul 2010 de către fostul parlamentar secretar de stat PSD Șerban Nicolae asociații acestei firme fiind Andreea Florentina Blejnar – fosta soție a lui Sorin Blejnar, fost șef al ANAF arestat într-un dosar de corupție, Ioana Toma și avocata Tatiana Manolache Onofrei.

Creanță certă de peste 80 de milioane de lei

În cererea remisă Tribunalului București, CEC Bank argumentează că a solicitat insolvența Romaero deoarece are de recuperta de la compania de tehnică aeronautică peste 80 de milioane de lei. Pentru o parte din împrumuturi, Romaero a încheiat garaţii reale imobiliare pentru zeci de terenuri.

CITR a elaborat și derulat planul de restructurare

CIT Restructuring a elaborat și derulat planul de restructurare încă din 2020, în baza căruia CEC Bank a acordat Romaero credite în sumă totală de circa 60 milioane lei, potrivit datelor profit.ro.

Obiectivul era recuperarea măcar parțială a datoriilor bugetare ale companiei, care se cifrau la peste 330 milioane lei la finalul lui 2019. Conform termene.ro, la 30 septembrie 2023, Romaero avea restanțe la stat în sumă totală de aproape 436 milioane lei, cu tot cu dobânzi și penalități.

Romaero, specializată în producție, servicii și cercetare-dezvoltare în domeniul aeronauticii pentru aeronave civile și militare de pasageri sau cargo, încearcă din nou să scoată bani de capital de lucru și investiții de la acționarii săi minoritari privați, cele 7 tentative anterioare soldându-se cu eșecuri.

Articolul precedentVremea 19 ianuarie. Ninsori și viscol, temperaturile scad semnificativ
Articolul următorInfotrafic: Vizibilitate redusă pe mai multe drumuri din țară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.