Înscrierile în clasa pregătitoare 2021 nu vor fi afectate de pandemie

Înscrierile în clasa pregătitoare 2021 vor începe în aceeași perioadă ca anul trecut, în jurul lunii martie, după ce regulile și metodologia de înscriere la școală vor fi făcute publice în cursul lunii februarie, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar, Sorin Ion. Acesta a precizat că are în vedere menținerea repartizării elevilor în clasele pregătitoare în ordinea alfabetică a numelor celor mici, introdusă anul trecut în premieră ca regulă la nivel național de ministrul Monica Anisie. 

Regula face imposibil ca un părinte să-și aleagă o anumită învățătoare, în contextul în care anii trecuți existau liste de zeci de persoane care voiau un anumit cadru didactic. 

“Eu aș menține-o, chiar dacă există destulă lume supărată pe tema asta. Dar principalul obiectiv este oferirea de șanse egale tuturor copiilor. Și mai e ceva: din experiența proprie, sunt clase la care solicitarea depășește mult mult mult numărul de locuri. Și atunci ești în imposibilitate de-a face niște criterii pentru formarea claselor și este mai corect așa. Plus că nu am observat anul trecut mari probleme pe zona asta. Au fost mai mari probleme în ceea ce înseamnă percepția publică atunci când a apărut metodologia, decât când ea s-a aplicat”, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat din Ministerul Educației responsabil cu învățământul preuniversitar. 

Procedura de tragere la sorți a învățătoarelor, pe fiecare clasă în parte, va putea fi decisă de fiecare școală în parte. 

“Dacă ai stabilit învățătorii la clasă și apoi ai tras la sorți copiii din fiecare clasă, este asigurată egalitatea de șanse. Putem să facem și repartizarea elevilor întâi și apoi tragerea la sorți a învățătorilor, dar înseamnă 2 acțiuni aleatorii și nu e cazul” să fie impuse ambele ca obligatorii, la nivel național, a precizat oficialul. 

Secretarul de stat din Ministerul Educației a precizat că și anul acesta înscrierile în clasa pregătitoare 2021 “cu siguranță” vor putea fi făcute și online. “Va exista posibilitatea de alegere. Părinții să-și ia ca repere termenele din anii precedenți, pentru că nu pot fi mult diferite”, a adăugat Sorin Ion, cu privire la regulile de înscriere la școală.

În ceea ce privește evaluarea psihosomatică a copiilor pe care părinții vor să-i înscrie la școală, deși nu împlinesc 6 ani la 31 august 2021, oficialul a declarat pentru că, “în principiu, ca și anii trecuți, încercăm ca evaluarea să se facă în cât mai multe locuri, în funcție de numărul de consilieri psihopedagogi din Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE)”. 

Referitor la premiera introdusă anul trecut de inspectoratul școlar al municipiului București la formarea claselor pregătitoare din Capitală – și anume ca în fiecare formațiune școlară (clasă) să fie repartizat maximum un copil cu cerințe educaționale speciale (CES) -, secretarul de stat din Ministerul Educației a declarat pentru că, “matematic, nu poate fi un principiu care să funcționeze, dacă ai n clase și n+1 copii cu CES. Nu putem să facem maximum 1 elev per clasă regulă la nivel național, principiul nu poate fi decât orientativ. Ceea ce este important este să realizăm o repartizare omogenă a acestora”. 

Anul școlar în curs este primul în care grupa mare de grădiniță a devenit obligatorie. “Deocamdată nu” a fost discutată nicio regulă nouă cu privire la înscrierea în clasa pregătitoare care să ia în considerare participarea sau lipsa de la grupa mare de grădiniță a copilului, a afirmat Sorin Ion “Vom vedea după ce lămurim problemele cu învățământul online, cu începerea sau neînceperea cursurilor – astea sunt urgențe maxime; după, ne așezăm și pe metodologia de înscriere la clasa pregătitoare”, a adăugat secretarul de stat, potrivit sursei citate.

Referitor la înscrierile la grădiniță, unde din toamnă grupa mijlocie va fi obligatorie, oficialul a spus că “pentru grupa mijlocie în principiu se vor face reînscrieri. Nu am avut încă discuții pe metodologia de înscriere, mai ales că ea va prelua mare parte din cele din anii precedenți. Nu trebuie să existe îngrijorări pe tema asta”. 

Articolul precedentAmbalajele de plastic, sticlă și aluminiu, TAXATE cu 50 de bani
Articolul următorSe anunță proteste importante în toată țara astăzi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.