Încrederea în economia românească a scăzut luna trecută, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina

Analiștii financiari anticipează o creștere economică de doar 3,5%, un deficit de 6,2% din PIB și o inflație de 7,28% la finalul anului.

Indicatorul de încredere macroeconomică calculat de CFA Society a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă, până la 45,2 puncte, în urma declanșării războiului. În aceeași lună din anul trecut, indicele era de 55,7 puncte (dintr-o sută).

Analiștii CFA anticipează o inflație de 7,28% la finalul anului (cel mai mare nivel de când asociația face sondajul), o depreciere a leului până la 5,0240 de lei pentru un euro peste șase luni și 5,1029 lei pentru un euro peste 12 luni. În privința prețurilor imobilelor rezidențiale, doar 14% se așteaptă la o creștere în următoarele 12 luni (cel mai mic procent din noiembrie 2020), iar 38% cred într-o scădere de preț.

Adrian Codirlasu, vicepreședintele Asociației, a comentat: “Pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă. De asemenea, și anticipațiile de creștere economică s-au redus cu aproape un punct procentual față de exercițiul anterior”.

Asociația CFA România realizează acest sondaj în fiecare lună de mai bine de zece ani, cu scopul de a cuantifica anticipațiile analiștilor cu privire la economia României. CFA are în prezent 250 de membri și circa 150 de candidați.

SURSĂ: BIZIDAY

Articolul precedentIsrael. Atac terorist la Tel Aviv. Un bărbat înarmat cu o pușcă de asalt a deschis focul asupra trecătorilor.
Articolul următorA fost adoptat proiectul de lege potrivit căruia prestatorii de activităţi casnice pot primi tichete

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.