A venit sezonul grătarelor și al plimbărilor prin natură. Însă, odată cu el, și al căpușelor. Specialiștii ne avertizează că trebuie să fim foarte atenți la micile insecte, pentru că riscul să fim mușcați este uriaș și putem dezvolta boala Lime.
Căpușele își găsesc rapid casă în iarba deasă sau în blana animalelor. Iar de aici până pe pielea oamenilor este un singur pas. Specialiștii ne recomandă să fim atenți, pentru că mușcătura lor nu se simte, iar asta pentru că secretă o substanță care împiedică acest lucru. Hainele, în acest caz, sunt cea mai bună măsură de protecție.
„Pantalon lung, șosetă și încălțăminte închisă, adică exclus sandale sau papuci,” ne sfătuiește Dan Decebal, reprezentant DSP Prahova.
În situația în care ajungem să fim mușcați de o căpușă, prezentarea la medic trebuie să fie pe primul loc.
„Cel mai mare pericol este ca, după o mușcătură de căpușă, persoana să fie infectată și să dezvolte boala Lime. Este bine să se prezinte la un medic, la o unitate de urgență, unde să fie scoasă căpușa în mod corespunzător, adică să nu îi rămână capul în piele, să se aplice tratamentul după mușcătură,” a mai spus oficialul DSP.
În perioada în care căpușele sunt extrem de active (aprilie – noiembrie), oamenii pot contracta infecții direct prin înțepătură (muscătură) sau indirect prin consumul de produse lactate nepasteurizate provenite de la capre, oi sau vaci (deoarece virusul se poate secreta în lapte). De asemenea, infecția poate fi transmisă vertical, de la mamă la făt, dar nu se poate transmite de la un om la altul.
În majoritatea cazurilor, înțepăturile sau mușcăturile de căpușe sunt ușor de observat, însă există un risc ca cele de dimensiuni foarte mici să treacă neobservate. Prin urmare, este important să vă verificați cu atenție întregul corp, de la cap până la picioare, după ce reveniți dintr-o excursie în natură.
Deși în multe cazuri înțepăturile sau mușcăturile de căpușe nu produc simptome, persoanele alergice pot experimenta durere la locul mușcăturii, umflături, senzație de arsură și chiar dificultăți respiratorii.
Specialiștii spun că microbul care poartă boala Lime se poate transmite în situația în care o căpușă stă fixată în piele peste 48 de ore.
După ce am descoperit o căpușă pe corpul nostru, cel mai important lucru este să ne prezentăm la medic, fie la camera de gardă a unui spital pentru copii sau pentru adulți. Îndepărtarea căpușei nu este o intervenție simplă, deoarece este esențial să se smulgă întreaga insectă, inclusiv capul. În cabinetele medicale există instrumente special concepute pentru această procedură.
În scopul prevenirii apariției simptomelor ulterioare, medicul poate prescrie administrarea unui antibiotic.
În cazuri extreme, în care nu se poate ajunge la medic într-un timp foarte scurt, căpușa poate fi îndepărtată imediat cu ajutorul unei pensete prin tracțiune ușoară și continuă. Penseta trebuie aplicată cât mai aproape de piele, pentru a nu lăsa bucăți din gura căpușei în piele. Nu se recomandă zdrobirea corpului căpușei. Pentru protecție, mâinile trebuie acoperite cu mănuși sau tifon. După îndepărtarea căpușei, zona trebuie spălată cu apă și săpun și dezinfectată cu un dezinfectant incolor. Aceasta trebuie observată timp de 30-40 de zile, iar dacă apare o pustulă sau alt semn la locul mușcăturii, trebuie consultat imediat un medic specialist în boli infecțioase. Nu se recomandă utilizarea căldurii sau altor substanțe (gaz, acetona, petrol, amoniac, sursă de căldură etc.) pentru îndepărtarea căpușei, deoarece iritarea acesteia poate crește riscul de infecție.