Începe livrarea vaccinurilor împotriva noilor variante ale tulpinii OMICRON. Primele doze vor ajunge în toamnă și în țara noastră. Până atunci, numărul infectărilor cu virusul-SARS-CoV- 2 se menține în jurul cifrei de 9 mii de cazuri. 

În ultimele 24 de ore au fost raportate 9.864 de cazuri de infectare cu COVID-19. Numărul infectărilor se menține, practic, ridicat în țara noastră, iar în spitale sunt acum peste 4.000 de pacienți, 295 dintre ei fiind internați în secțiile de Terapie intensivă. 

Particularitatea în acest val al pandemie – spun specialiștii – este legată de faptul că ne confruntăm cu o nouă tulpină a variantei OMICRON, ceea ce însemnă că aproape 20% dintre cazuri sunt cazuri de persoane reinfectate. Acesta este și motivul pentru care producătorii de vaccinuri au lucrat la o nouă variantă updatată a serului, variantă ce va ajunge și în țara noastră. Vorbim, de fapt, despre două seruri, unul împotriva OMICRON B.A.1 și altul împotriva B.A.5.

Ministrul Alexandru Rafila spunea că varianta împotriva B.A.5 va ajunge și la noi în țară. Se preconizează că vor ajunge aceste doze în luna octombrie și tot atunci va începe o nouă campanie de vaccinare. 

Până în prezent știm despre acest ser că are o eficacitate împotriva noilor variante ale noilor variante de OMICRON. Autoritățile spun că vor încerca ca în următoarele tranșe de vaccinuri să vină doar aceste doze updaptate.