„Inamicul” care se ascunde în scurgerea de la chiuvetă

Scurgerile de la chiuvetă pot ascunde un risc important, la care puțini se gândesc. În acest mediu umed se pot dezvolta bacterii și ciuperci periculoase, care pot afecta semnificativ sănătatea oamenilor.

Potrivit unui nou studiu, realizat de experți din cadrul Universității din Reading și Centrul de Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie, scurgerile pot ascunde un pericol important, scrie Science Alert

Ei au analizat ecosistemul din scurgeri. Pentru studiu, au folosit mostre extrase din 250 de „comunități fungice din scurgerile din băi”, de pe campusul unei universități.

Potrivit rezultatelor, în scurgeri se aflau „jungle” de diversitate fungică. Astfel de medii sunt ideale pentru dezvoltarea acestor comunități fungice diverse. Un alt factor important e faptul că aceste comunități erau similare, indiferent de locație și celelalte elemente de diferențiere. 

În total, în scurgeri se aflau 375 de genuri de ciuperci, din mai multe clase și familii. Aceste ciuperci făceau parte din 7 încrengături diferite. În ciuda diversității din fiecare scurgere, toate comunitățile aveau profiluri taxonomice surprinzător de similare. Astfel, nu existau foarte multe diferențe între chiuvete. 

Experții care au identificat pericolul care s-ar ascunde în scurgerea de la chiuvetă nu știu exact de ce există această similaritate. O teorie e că acesta ar fi rezultatul unei „utilizări similare”. Chiuvetele studiate erau folosite mai ales pentru spălarea mâinilor. Experții cred că toți cei care au utilizat aceste chiuvete ar fi putut fi expuși la acești microbi. 

Studiul sugerează că aceste scurgeri reprezintă medii ideale pentru dezvoltarea acestor microbi. În plus, alte specii ar putea fi identificate în aceste locuri, ce pot îmbolnăvi oamenii, pericolul real care s-ar ascunde în scurgerea de la chiuvetă. 

Microbii din chiuvete trebuie să fie și rezistenți. Au de-a face cu apă fierbinte și diferențe ale nivelului de aciditate. Unele ciuperci pot chiar să folosească substanțele din săpun pentru a se hrăni. 

Experții susțin că au existat cazuri de „infecții sistemice fatale” de la astfel de patogeni, ce se găsesc și în scurgerile de la chiuvete. Studiul a fost publicat în jurnalul Environmental DNA.

Articolul precedentFrații Tate au ieșit din arest. Ce au decis judecătorii de la Tribunalul București
Articolul următorPloaie artificială de stele. Când ar putea avea loc evenimentul și ce țară lucrează la acest proiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.