În Munții Apuseni a început sărbătoarea

În 28 mai 1919, Regele Ferdinand şi Regina Maria s-au deplasat de la Turda spre Câmpeni pentru a participa la inaugurarea podului de fier construit peste Arieş, denumit Podul Ferdinand. Construcția inaugurată acum un veac a devenit un simbol al Țării Moților.

În Munții Apuseni, la intrarea în orașul Abrud, a început astăzi sărbătoarea a 100 de ani de la prima vizită a Familiei Regale a României în Munții Apuseni.

Aici va avea loc un ceremonial de primire a sabiei lui Ștefan cel Mare și a osemintelor lui Mihai Viteazul, primul mare întregitor de țară și a Icoanei Maicii Domnului de la Meteora.

Programul va continua cu o conferință care va avea ca temă: “Apusenii și Moții la Centenar Regal”. Dezbaterile vor avea loc în amfiteatrul Școlii de Aplicație.

Prima zi dedicată evenimentului se va încheia la Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Abrud cu un Concert Pr. Doru Gheaja şi Pr. Dumitrean și Cenaclul “Lumina Lină “.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, ca partener în cadrul evenimentului „Apusenii și moții la centenar regal” organizat de Asociația cadrelor militare în rezervă și retragere și de Centrul pentru politici locale, va participa marți 28 mai la ceremonialul militar organizat la Câmpeni începând cu ora 10:00, în Piața centrală a orașului.

În cadrul ceremonialului, va lua parte ASR principele Radu, cât și reprezentanți ai prefecturii județului Alba și ai Consiliului Județean Alba. Garda port drapel a Jandarmeriei Alba va defila în uniforme reprezentative ale jandarmeriei din anul 1850, urmat de un detașament de jandarmi în uniforma de reprezentare actuală, arătând astfel tranziția de la primele structuri la ceea ce înseamnă această armă în prezent. În același context de sărbătoare se va primi icoana Sfântului Andrei, ocrotitorul Jandarmeriei Române. Ceremonialul militar se va încheia cu defilarea subunităților de jandarmi.

Pe 28 mai, Familia Regală a României se va întâlni cu autorităţile locale din Baia de Arieș, apoi va vizita Monumentul natural “Fagul Împăratului”.

Seria evenimentelor va continua la Câmpeni. Aici va avea loc un ceremonial militar în Piața Centrală a orașului, dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române în Transilvania.

Programul cuprinde şi un moment festiv dedicat celor 100 de ani de la inaugurarea de către regele Ferdinand şi Regina Maria a podului din Câmpeni.

Familia Regală a României și autoritățile locale se vor deplasa apoi la Abrud unde va avea loc inaugurarea muzeului etnografic din casă în care a fost închis Horea în noaptea de 31.12 1784 – 01.01 1785. Tot aici este programată și o vizită la spitalul orășenesc edificat cu sprijinul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria.

Seria evenimentelor dedicate Centenalui Regal în Apuseni va continua în comuna Avram Iancu și în comuna Lupșa.

La manifestări vor fi prezenți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, istorici, autorități locale și naționale.

Vizita suveranilor României reîntregite, parte a unui turneu în Transilvania, a fost descrisă în ” Însemnările zilnice” ale Reginei Maria:

“Prima noastră îndatorire a fost deschiderea unui nou pod care a primit numele de „Regele Ferdinand”. Ţăranii s-au adunat cu toţii în jurul nostru – bucuria lor e emoţionantă. Am plecat apoi spre Abrud. Locurile sunt foarte frumoase şi verdele primăvăratic al copacilor face totul încântător, dar vremea nu a fost niciodată prea frumoasă, întotdeauna o mică ploaie era gata să cadă, ceea ce nu făcea, totuşi, să scadă entuziasmul cuiva. Am sosit la Abrud şi am fost primiţi minunat. Este un frumos orăşel pitoresc, chiar pe coline. ca de obicei, toţi ţăranii au defilat într-o mare „Platz”, a fost foarte pitoresc, iar entuziasmul popular a fost de nedescris”.

La 100 de ani de la acel moment istoric, Podul Ferdinand este de departe unul dintre cele mai importante punți de legătură din Munții Apuseni, care face legătura între moții de pe malul stâng și malul drept al Râului Arieș. Construcția leagă practic şi astăzi zona munților Apuseni de restul județului – DN74.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu: Jandarmeria Română, Ordinul Militar Sfânta Maria, Primăria Câmpeni, Primăria Abrud, Primăria Baia de Arieș, Primăria comunei Avram Iancu și Fundația “Pro Munții Apuseni”.

Evenimentul este organizat de Centrul Pentru Politici Locale împreună cu Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere “Detunata-5 Moți- Avram Iancu”.

Articolul precedentTânăr din Șona depistat sub influența alcoolului
Articolul următorTractorist prins băut la volan

Comments are closed.