Prețurile au explodat în România, în ultimele luni. Autoritățile pregătesc măsuri pentru ca populația să nu resimtă atât de puternic creșterile prețurilor pentru alimente.
Guvernul ar putea plafona prețurile la anumite alimente, după ce românii s-au confruntat cu cele mai mari scumpiri din ultimii douăzeci de ani.
Produsele ale căror prețuri cresc nejustificat ar putea afecta buna funcționare a economiei și bunăstarea consumatorului.
CÂND AR PUTEA STATUL SĂ PLAFONEZE PREȚURILE
-stare de urgență
-stare de alertă
-stare de mobilizare parțială sau totală a forțelore armate
-stare de război
-stare de asediu
-alte situații de criză
SURSA: Proiect de ordonanță de urgență
CINE VA EFECTUA CONTROALELE ANTI-SPECULĂ
-Consiliul Concurenței
-Agenția Națională de Administrare Fiscală
-Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului
SURSA: Proiect de ordonanță de urgență
„În scopul asigurării unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor și o bună funcționare a pieței interne, prin prezenta ordonanță de urgență sunt reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și activități ce derivă din acestea în perioadele de stare de: mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, starea de alertă sau alte situații de criză identificate explicit printr-un act normativ”, se arată în proiect.
Guvernul va identifica produsele considerate în situații de risc speculativ sau categorii de produse ce pot afecta buna funcționarea a economiei sau bunăstarea consumatorului, se mai arată în proiect.
Pentru listele de produse astfel identificate sunt interzise: practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri de pe piața internă în scopul creării unui deficit pe piață și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.