Grecia introduce săptămâna de lucru de șase zile

„Această ultimă măsură barbară nu va rezolva problema fundamentală a deficitului de forță de muncă.”

Grecia a introdus săptămâna de lucru de 6 zile, măsura calificată drept „barbară” de către sindicate, în contextul în care companiile din întreaga lume încearcă să implementeze săptămâna de lucru de patru zile.

„Nu are niciun sens”, a declarat Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy.

„În timp ce aproape toate celelalte țări civilizate adoptă săptămâna de patru zile, Grecia decide să meargă în direcția opusă”.

Guvernul lui Kyriakos Mitsotakis spune că inițiativa a venit în urma pericolului de scădere al populației și din lipsa de lucrători calificați.

Se estimează că aproximativ 500.000 de greci, majoritatea tineri cu studii, au emigrat începând cu 2009.

„Măsura barbară”

Sistemul de șase zile, spun oficialii, se va aplica numai întreprinderilor private care furnizează servicii 24 de ore din 24.

Angajații din anumite industrii și unități de producție vor putea alege între a lucra două ore în plus pe zi sau a muncii încă o zi de opt ore, recompensat cu o taxă suplimentară de 40% ce se adaugă la salariul zilnic.

„Nucleul acestei legislații este favorabil lucrătorilor, este profund orientat spre creștere”, a declarat Mitsotakis înainte ca parlamentul grec să aprobe legea.

„Și aliniază Grecia cu restul Europei”.

De partea cealalată, criticii reformei spun că legislația le va permite angajatorilor să dicteze dacă este necesară și a șasea zi de muncă pe săptămână.

Pentru opozanți, care au ieșit deja în stradă pentru a protesta, reforma erodează protecția juridică și reduce drepturile lucrătorilor stabilite de mult timp în numele flexibilității.

„O productivitate mai bună vine la pachet cu condiții de muncă mai bune, cu o calitate a vieții mai bună pentru angajați și asta, știm acum, înseamnă mai puține ore, nu mai multe.”

Todoată, opozații spun că „măsura barbară” nu va rezolva deficitul de forță de muncă.

„Ceea ce guvernul spune în esență este du-te și lucrează mai mult, vom închide ochii chiar dacă ești pensionar”, a declarat Grigoris Kalomoiris, care conduce sindicatul profesorilor pensionari (Pesek), citat de The Guardian.

„Știe că majoritatea grecilor, cu un salariu mediu lunar de 900 EUR, pot supraviețui doar până la data de 20 a lunii. Această ultimă măsură barbară nu va rezolva problema fundamentală a deficitului de forță de muncă și mulți dintre noi considerăm că este foarte nedreaptă față de tinerii greci șomeri care s-ar putea să nu aibă niciodată un loc de muncă.”

Articolul precedentONU: Ciclonul Freddy, cel mai longeviv înregistrat până în prezent
Articolul următorFundația Vodafone oferă gratuit 48 de lecții digitale despre mediu, inteligență digitală, robotică și meseriile viitorului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.