G7 a decis să plafoneze prețul pentru petrolul rusesc – Măsură fără precedent

Grupul celor șapte cele mai industrializate națiuni și Australia au convenit să stabilească un preț fix atunci când vor finaliza un plafon de preț pentru petrolul rusesc la sfârșitul acestei luni, în loc să adopte o rată variabilă, transmite Reuters, citând surse. 

Oficialii americani și țările din G7 au purtat negocieri intense în ultimele săptămâni cu privire la planul fără precedent de plafonare a prețului la transporturile de petrol pe mare, programat să intre în vigoare la 5 decembrie – pentru a se asigura că sancțiunile UE și SUA, menite să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța invazia Ucrainei, nu vor sugruma piața mondială a petrolului.

“Coaliția a fost de acord ca plafonul de preț să fie un preț fix care va fi revizuit în mod regulat, mai degrabă decât un discount față de un indice”, a declarat o sursă din cadrul coaliției, care nu a fost autorizată să vorbească public. “Acest lucru va crește stabilitatea pieței și va simplifica respectarea pentru a minimiza povara asupra participanților pe piață.”

Prețul inițial în sine nu a fost stabilit, dar ar trebui să fie stabilit în următoarele săptămâni, au declarat mai multe surse. Partenerii coaliției au convenit să revizuiască periodic prețul fix și să îl revizuiască după cum este necesar, a spus sursa, fără a dezvălui alte detalii.

Fixarea prețului ca o reducere față de un anumit indice ar fi dus la o volatilitate prea mare și la potențiale oscilații ale prețului, a adăugat sursa.
Coaliția era îngrijorată de faptul că un preț variabil fixat sub referința internațională Brent i-ar putea permite președintelui rus Vladimir Putin să joace mecanismul prin reducerea ofertei, a declarat o a doua sursă care are cunoștință despre discuții.

Putin ar putea beneficia de un sistem de preț flotant, deoarece prețul petrolului țării sale ar crește și el dacă Brent-ul ar crește din cauza unei reduceri a petrolului din Rusia, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume. Dezavantajul sistemului de preț fix convenit este că va necesita mai multe întâlniri ale coaliției și ale birocrației pentru a-l revizui în mod regulat, a mai spus sursa citată.

Din G7 fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA. La ședințele acestora se mai adaugă reprezentanți ai Uniunii Europene și Australiei. 

Articolul precedentANM: „De vineri temperaturile încep să scadă” – Când vine PRIMUL VISCOL
Articolul următorSalariul minim pe economie de 3.000 de lei – Sindicaliștii cer majorări de la 1 ianuarie de la Guvern

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.