Despre pădurile din Munții Apuseni, rase în mod sistematic s-au scris sute de articole. Tăierile masive din ultimii ani a făcut ca zeci de hectare de pădure să fie transformate pur și simplu în pășuni. Privind de la cel mai înalt pol al județului Alba la limită cu Cluj zonă aflată în administrarea Ocolului Silvic privat Horea Apuseni care se îngrijește de aproape 26.000 de hectare de pădure din cele două județe și coborând pe Valea Arieșului până la Poșaga și Ocoliș găsim mii de metri cubi de lemn tăiați ilegal. Din această mafie de prădători fac parte politicieni, polițiști, oameni de afaceri primari și pădurari.
Cum arată schema perfectă a celui mai mare jaf de resursă a țării
După ce în presa locală din Cluj a apărut o informație legată de de un prejudiciu colosal, redacția noastră l-a contactat pe șeful Gărzii Forestiere Regionale de la Cluj, Istrate Stetco care a confirmat că pe raza a cinci comune din Munții Apuseni, în perioada 2007 – 2017 vorbim de peste 140.000 de material lemnos dispărut.
” Urmare a unei autosesizări a Gărzii Forestiere Cluj într-o suprafață de fond forestier cu contract de servicii silvice încheiat de către proprietar cu Ocolul Silvic Horea Apuseni SRL, unde am efectuat verificări în teren și am comparat datele înscrise în amenajamentul silvic ediția 2007 cu datele înscrise în amenajamentul silvic ediția 2017, constatând că a dispărut un volum de masă lemnoasă de 142.803 mc, cu o valoare a pagubei de 18.202.610 lei la care se adaugă TVA în valoare de 3.458.496 lei și o valoare a funcțiilor pădurii nerealizate de 12.195.748 lei (calculată la data constatării), iar în acest sens Garda Forestieră Cluj a sesizat unitatea de parchet competentă teritorial și material.” – arată o adresă a Gărzii forestiere.
Cireașa de pe tort în această zonă a Apusenilor este Ocolul Silvic Horea Apuseni. Și aici surpriza, unul dintre acționarii ocolului este o asociație de vânătoare din care face parte deputatul liberal Corneliu Olar. De-a lungul anilor, Olar, și-a construit o adevărată filieră de masacrare a pădurilor bazată pe familie, mediul politic dar și frății dubioase cu interlopi ai zonei care au legături directe cu oamenii legii din zonă. Unii taie lemnul în pădure, alți îl transportă, unii se ocupă de documente iar alții îl vând mai departe și totul dispare.
Ocolul Silvic Horea Apuseni administrează pădurile comunelor Horea, Albac, Gârda, Vadul Moților și Scărișoara în zona de confluență a județelor Alba și Cluj. În județul Alba, Ocolul Silvic Horea Apuseni SRL are o suprafaţă totală de fond cinegetic de 11.194,38 de hectare și o suprafaţă de arii naturale protejate de 4.420,72 de hectare. În județul Cluj, ocolul respectiv are o suprafaţa totală fond cinegetic de 10.229,78 ha și o suprafaţă de arii naturale protejate de 127,25 de hectare. În total, ocolul silvic privat administrează o suprafață totală 25.972,13 hectare despre care localnicii spun că este fieful familiei deputatului Corneliu Olar.
Acționarii ocolului sunt Asociația Râul Mare și Asociația de Vânătoare Ursoaia. Asociația Râul Mare este reprezentată de Traian Șchiop, care deține și funcția de consilier superior la Garda Forestieră Cluj.
Asociația de Vânătoare Ursoaia este reprezentată de deputatul liberal Corneliu Olar și Lazea Nicolae vicepreședinte și primarul comunei Vadul Moților. Ambele asociații care sunt acționari la Ocolul Silvic Privat au sediul la aceeași adresă, localitatea Horea, str. Valea Arazii nr. 2, jud. Alba.
În urmă cu trei ani, organizația Agent Green a publicat o investigație cu privire la tăierile ilegale de pădure din județele Alba și Cluj, intitulată “Hoții în Parcul Natural Apuseni – 10 ani de Romsilva la administrația Parcului Natural Apuseni”. Potrivit datelor prezentate de ONG, cel puțin 526.160 de metri cubi de lemn de conifere au fost exploatați ilegal în pădurile din Apuseni. Dealuri și munți întregi au fost rase. În perioada 2003 – 2012, din cadrul Ocolul Silvic Horea Apuseni SRL au fost tăiați ilegal 115.730 mc de material lemnos.
De asemenea, potrivit unui studiu realizat de Greenpeace, rezultă că în județul Alba sunt zone în care pădurile sunt defrișate în mod abuziv. Este vorba de nord-vestul județului în zona localităților Horea, Albac și Bistra și în zona de sud, Oașa-Șugag.
În spatele afacerilor cu lemne din Apuseni se află o parte din membrii familiei deputatului Cornel Olaru. Potrivit mai multor surse armata de pădurari din spatele liberalului ar fi:
Brigadierul silvic la Brigada nr.5 este Dan Corneliu Olar, fiul deputatului. Pădurarii din zonă sunt Onețiu Nicolae, finul și unul dintre oamenii de încredere ai deputatului. Este cel mai influent pădurar din ocol si cu cel mai bun canton că pădure. Potrivit informațiilor, în cantonul respectiv au” înflorit” cioatele provenite din defrișările masive.
Un alt pădurar este NEAG Petru, tot fin de-al deputatului Olar. El supraveghează pădurea din cadrul Composesoratului ARADA (HOREA) și este tatăl lui Neag Daniel, de profesie pădurar în brigada Horea. Un alt pădurar care face parte din cunoștințele deputatului Olar este Onețiu Petru Beniamin care lucrează la Brigada 5 Horea. Marin Mateș, pădurar la Brigada nr 5 este și el finul deputatului Olar. El a fost cercetat de polițiștii clujeni pentru tăieri ilegale de lemn.
Și cum în capitală Olar se învârte pe cai mari localitatea Horea a devenit beneficiara unui proiect de întabulare sistematică. Afacerea a fost plătită de Guvernul Ponta, iar licitația a fost atribuită firmei Cornel&Cornel Topoexim la care principalii acționari sunt Cornel Păunescu și Elena Dina. Pe de o parte, firma apare ca fiind sponsor al PNL, dar avea încheiat un contract prestare a serviciilor de contabilitate cu Alexandra Herțanu, sora lui Victor Ponta.
Firma cu tema făcută a aranjat lucrurile în așa fel încât horenii să piardă din suprafețele de păduri. În 2016, au venit Cărțile Funciare la Primărie pe fiecare imobil în parte. După ce proprietarii și-au ridicat CF-urile, oamenii au constatat că lucrarea este prost făcută. Unele proprietăți nu mai apăreau, iar în alte situații terenurile apăreau înstrăinate către alte persoane sau către Primărie și Composesoratul Arada (Horea).
Șmecheria a fost că la constituirea Composesoratului s-au declarat anumite suprafețe fără ca ele, de fapt, să existe în proprietate. Însă, odată cu întabularea sistematică a terenurilor, composesoratul s-a împroprietărit cu bunurile oamenilor.
De la Horea la Ocoliș zona arată devastator iar localnicii urmăresc în zadar mașinile burdușite de lemn căci din partea autorităţilor totul este legal. Sunt prinși cei ce cară 4,5 metri cubi iar marile afaceri cu masă lemnoasă rămân protejate.
În ultimii doi ani în zona Ocoliș se taie lemn fără oprire. În foarte multe cazuri reporterii noștri au surprins suprafeţe impresionante de pădure rasă. Au fost anunțate autoritățile însă totul a fost trecut cu vederea. În documentele comunei Ocoliș, sute de dosare, în mare parte ale localnicilor bătrâni arată că au primit material lemnos drept ajutor însă realitatea este cruntă, oamenii au primit lemnul doar pe hârtii. Și astfel mii de metrii cubi au luat calea marilor companii pe care tot noi le arătăm cu degetul.