Florin Cîțu nu vede efectele inflației asupra românilor de rând, ci doar că 1% din salariați câștigă peste 3 mii de euro

Premierul Florin Cîțu susține că veniturile românilor cresc, în ciuda semnalelor că inflația și, în special, scumpirea energiei le lasă tot mai puțini bani în buzunar românilor cu venituri mici sau medii. Pentru șeful guvernului, mai important este că 1% din salariați au venituri nete lunare de peste 3 mii de euro.

Întrebat despre prognoza BNR privind o rată a inflației de 5,6% la finalul anului, Florin Cîțu a afirmat că este o estimare care indică și faptul că veniturile cresc.

„Este o estimare a BNR. Eu va pun că am citit o statistică foarte interesant, 1% din angajații din România au salarii mai mari de 3.000 de euro net. Crește ponderea celor care au salarii mai mari de o mie de euro, ceea ce înseamnă că România se mută în direcția dorită de mine  (…) nu mai este o țară cu salarii mici. Sunt cifre pe care nu le-am spus eu, am citit și eu presa. Avem cele mai multe salarii mari în euro nete, ceea ce înseamnă că România devine o destinație pentru investiții cu valoare adăugată. Salariul și prețurile sunt determinat de piață”, a spus premierul.

Potrivit ultimelor date prezentate de Institutul Național de Statistică, la nivelul lunii mai salariu mediu net pe economie era de aproximativ 713 euro (la cursul BNR din acel moment), în creştere cu 9,8% faţă de luna mai a anului trecut. 

Pe de altă parte, unu din nouă angajaţi români, adică 540.000 de persoane, câştigă salarii de cel puţin 1.000 de euro net pe lună, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Aproape 40% dintre aceștia sunt angjați în administrația publică. În ultimii 5 ani numărul celor care câștigă peste o mie de euro lunar a crescut de 5 ori și jumătate.

CITEȘTE ȘI: Florin Cîțu: Deficitul bugetar va crește cu 2,5 miliarde de lei. De unde au apărut banii

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentUn tânăr din Buzău a ajuns la spital! Cum s-a produs accidentul
Articolul următorBilanț coronavirus 10 august: 312 noi cazuri, 4 decese

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.