FERMENTAREA MUSTULUI POATE UCIDE !

Având în vedere că ne aflăm în plin sezon de culegere a strugurilor, iar fermentarea mustului a făcut mai multe victime la nivel național şi în anii anteriori, pompierii militari fac un apel către cetăţeni să dea dovadă de atenţie sporită în această perioadă la alegerea locului de depozitare şi fermentare a borhotului.

Bioxidul de carbon, rezultat din procesul de fermentare, este un gaz foarte periculos, fără culoare, fără miros, nu arde şi nu întreține viața. Gazul este mai greu decât aerul, de aceea se lasă în jos la suprafața solului, unde formează concentrații foarte mari, mai ales în încăperi fără ventilație.

Pentru a se evita producerea unor tragedii, pompierii ieşeni recomandă respectarea unor măsuri minime de protecție, astfel:

  • locul ales pentru depozitare/fermentarea borhotului să se afle într-un spațiu deschis (afară);
  • în cazul depozitării în încăperi, trebuie să se asigure o ventilație corespunzătoare a spaţiului în care se produce fermentarea (să se lase uşile de acces în încăpere larg deschise);
  • se interzice ca depozitarea şi fermentarea borhotului să se facă în spații închise aflate sub cota terenului (exemplu: în subsolurile clădirilor, beciurile gospodăriilor);
  • o metodă eficientă de verificare a conținutului de bioxid de carbon din încăperea în care este depozitat borhotul este să folosim o lumânare aprinsă, atunci când pătrundem în locurile unde sunt recipientele cu must, ce fermentează. Dacă se stinge, este evident că oxigenul lipseşte;
  • persoana care a inhalat cantități mai mici de bioxid de carbon prezintă dureri de cap, grețuri cu sau fără vărsături, amețeli, tulburări de vedere şi greutate în respirație. Dacă gazul din aer este în concentrație foarte mare, persoana îşi poate pierde cunoştința în câteva minute, poate muri rapid. Este important de ştiut că, nu-şi dă seama că se intoxică, şi deci, nu este conştientă pentru a putea lua măsuri de autosalvare;
  • când o persoană a pătruns singură într-un mediu de bioxid de carbon şi s-a intoxicat, poate să-şi piardă viața, dacă în primele minute de pierdere a cunoştinței nu este scoasă din atmosfera toxică şi dusă la aer curat.

 

ATENȚIE! Persoana care încearcă să intre pentru salvarea victimei trebuie să fie protejată cu mijloace de respirație autonomă, în caz contrar poate deveni o victimă sigură şi ea.

Într-o astfel de situaţie, sunaţi imediat la 112!

Articolul precedentMinistrul dezvoltării, Cseke Attila: comunitățile locale pot cere finanțare prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”
Articolul următorTânăr din Alba, găsit mort pe stradă, la Sibiu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.