Facturi uriașe pentru români din 2022: Cât consumă electrocasnicele – La ce aparate trebuie să renunțăm urgent

Mii de români vor plăti în continuare facturi uriașe! Plafonul de 255 de kWh lunar nu este greu de depășit, din cauza aparatelor pe care la folosesc majoritatea românilor.

 

Românii devin din ce în ce mai atenți la consumul din case din cauza facturilor tot mai mari. Electrocasnicele pe care le avem cu toții în apartamente au un consum enorm.

Într-un clasament al celor mai mari consumatori de energie electrică dintr-o gospodărie, frigiderul reprezintă 19%, televizorul 7,5%, mașina de spălat 7,3%, cuptorul 5,1%, iar computerul 4,6%. În cazul unui frigider dintr-o clasă energetică bună, consumul lunar al acestuia este cuprins între 25 și 32 kWh, iar într-un an, consumul mediu va fi de 300-380 kWh.

 

Doar frigiderul, spre exemplu, nelipsit din orice apartament, consuma circa 42 kWh, consum mediu pe lună, iar o mașină de spălat vase înseamnă cam 18 kWh pe factură.

Plita electrică, un alt aparat la care apelează mulți, nu este deloc recomandată de experți, face gaură mare în buget. Specialiștii recomandă renunțarea definitivă la acest aparat. Pentru că are un consum uriaș lunar – de 120 de kw, adică aproape o jumătate din limita permisă pentru a beneficia de reducerea la plata facturii.

 

Cuptorul electric, cel pe care mai toată lumea îl are, consumă în medie 66 de kilowați.

Și becurile consumă mai mult decât am crede. Statisticile și analizele spun că o treime din factura la curent, din cei 255 kWh pe care trebuie să ajungem să nu-i consumăm, este compusă din consumul iluminatului. De aceea, specialliștii recomandă achiziționarea becurilor economice, pentru a scădea din consum, ca să nu depășim plafonul.

Televizorul consumă relativ puțin: 22,5 kilowați, însă aerul condiționat are un consum destul de mare: 60 de kWh.

O mașină de spălat consumă, în medie, 1 kWh, valoare ce depinde mult de clasa energetică a aparatului folosit. În timp ce o mașină de spălat rufe de clasă „A ++” consumă cea mai mică cantitate de energie electrică – de cel mult 0,15 kW pe oră per kilogram de haine, o mașină de spălat de clasă „D” consumă 0,27 până la 0,31 kW pe oră per kilogram de haine.

 

Fierul de călcat consumă aproximativ 6,9% din totalul energiei electrice dintr-o casă. 

Și aspiratorul poate consuma mai mult sau mai puțin, în funcție de suprafața casei sau de câte ori este folosit. Un model de aspirator cu o clasă energetică „A” consumă în medie 28 kWh pe an.

Pentru a ne încadra în plafon și pentru a face economie, specialiștii ne recomandă să scoatem din priză electrocasnicele când nu le folosim. În același timp, sfatul acestora este să folosim aparatură modernă cu un consum redus de energie, lucru pe care nu și-l pot permite, însă, din păcate, mulți români.

CÂT CONSUMĂ ELECTROCASNICELE PE LUNĂ

frigiderul – cel mult 42 kWh
mașina de spălat vase – cel mult 18 kWh
cuptorul electric – cel mult 66 kWh
televizorul – cel mult 22,5 kWh
aerul condiționat – cel mult 60 kWh
becuri incandescente – cel mult 85 kWh
plita electrică – cel mult 120 kWh

Sursa: Realitatea PLUS

 
Articolul precedentCum va fi VREMEA în următoarea lună. Când începe coșmarul facturilor la încălzire
Articolul următorPrețul biletelor de tren ar putea crește din nou. Românii, loviți de tot mai multe scumpiri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.