Exponatul lunii mai la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Exponatul lunii mai, Statueta zeiței Isis de la Apulum, va fi prezentat vineri, 3 mai, ora 17, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Sculptura votivă din marmură a fost descoperită în 1969 în Alba Iulia și o înfățișează pe zeiță într-o ipostază clasică.

Isis a reprezentat divinul feminin atotputernic, fiind una dintre cele mai importante zeităţi ale lumii antice.

Ea evoluat în mod extraordinar de la atributele ei tradiţionale de zeiţă egipteană majoră, la o identitate nouă, mult mai complexă, dobândită în spaţiul religios greco-roman, unde va fi centrul unui cult de mistere remarcabil.

Cultul isiac s-a răspândit cu rapiditate în lumea mediteraneană, adepţii lui atribuindu-i marii zeiţe venite din Egipt aproape toate puterile divine feminine, toate însușirile specifice zeiţelor panteonului greco-roman și nu numai.

Alături de statueta Isidei, va fi expusă și o mică statuetă din bronz reprezentându-l pe Osiris, al cărui mit se construiește în jurul personalității magice și salvatoare a zeiței care i-a fost soție și soră divină.

Despre Isis și Osiris vă va povesti dr. Anca Timofan, arheolog în cadrul Secției Arheologie-Cercetare a muzeului.

Veți putea vedea atât sculptura romană cât și replica ei realizată prin imprimarea 3D pe baza modelului obținut în urma scanării piesei cu ajutorul luminii structurate în cadrul programului cultural Pantheon 3D, implementat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și co-finanțat de AFCN.

Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Articolul precedentAlba : Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane și măsuri pentru prevenirea răspândirii acestei boli
Articolul următorTânăr din Alba Iulia reținut pentru furt

Comments are closed.