Exponatul lunii aprilie la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Marți, 4 aprilie 2023 la ora 11, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia se va vernisa exponatul lunii aprilie, Comunicatul către Români dat de comisarul regal baronul Vay Miklos în 13/25 octombrie 1848 la Cluj.

Piesa aflată în colecția muzeului albaiulia face parte dintr-un lung șir de comunicate date de guvernul maghiar și de reprezentații acestuia în Transilvania către revoluționarii români încercând să determine aplanarea conflictului care evolua abrupt de la un moment la altul și era pe cale să se transforme în război civil.

Tema principală a acestor comunicate viza datoria față de ”Patrie” a românilor, chemarea la păstrarea ”rândului și liniștii”, sub amenințarea represaliilor armate ale ”nației ungureazska și szekujeleaszka spre zdrobirea orbeștilor voasztre fapte.” Aceste comunicate nu au avut succesul scontat pentru că românii nu se raportau pozitiv la patria invocată de nobilimea maghiară și, mai mult, au accentuat agresivitatea conflictului. 

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Sursa: Realitatea de Alba

Articolul precedentUn test de sânge i-ar putea scuti pe bolnavii de cancer de chimioterapie
Articolul următorCozmin Gușă: Cine a avut interesul și forța să orienteze scandalul șpăgilor duty-free doar împotriva lui Rareș Bogdan? Încep execuțiile „parcheto-mediatice”. Cine mișcă, mișcă-n brișcă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.