În cadrul ședinței de guvern de joi, 29 septembrie 2022, executivul a adoptat hotărârea de guvern privitoare la Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2022-2027. Acest plan operaționalizează Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă, adoptată cu puțin timp în urmă.
„Este vorba despre o premieră pentru că este primul Plan Național care integrează toate instrumentele de finanțare pentru cercetarea românească”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
În Planul Național sunt incluse programele:
- Programul Nucleu;
- Programul destinat Instalațiilor Strategice de Interes Național în domeniul cercetării (IOSIN).
„Înseamnă că vom avea pentru prima dată o abordare integrată a finanțării cercetării pe baze transparente, meritocratice și în conformitate cu recomandările experților Comisiei Europene.”, a menționat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Valoarea totală a Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2022-2027 este de 60 de miliarde de lei.
De asemenea, prin acest plan accentul este pus pe:
- componenta de transfer tehnologic;
- stimularea parteneriatelor între institute naționale de cercetare, organizații de cercetare și mediul privat românesc;
- stimularea parteneriatelor internaționale prin care entitățile de cercetare românești pot accesa fonduri disponibile prin programele Orizont Europa.
Totodată, un alt aspect important discutat la conferința de presă a fost păstrarea talentului românesc în cercetare, în România și atragerea cercetătorilor din diaspora înapoi în țară. Astfel, se urmărește repatrierea cercetătorilor din diaspora și încurajarea sosirii în România a cercetătorilor străini de top. În acest sens, 160 milioane de euro sunt alocați pentru cercetătorii din străinătate care să vină în țară și să aibă granturi de cercetare de peste 1.400.000 euro.
„Decât puțin pentru toată lumea, să nu se supere nimeni, mai bine mai mult pentru cei care merită, și asta facem prin acest Plan Național. Astfel, o alocare mai mare vor primi institutele de cercetare care performează, care livrează articole, cercetare, transfer tehnologic, parteneriate cu mediul privat.” a mai adăugat Sebastian Burduja.