Escrocheria valizelor pierdute pe aeroport ia cu asalt paginile de socializare

În ultima perioadă utilizatorii Facebook au fost de-a dreptul „asaltați” de un val de reclame care promit valize la doar doi euro. Anunțurile înșelătoare încearcă să reproducă aparența unui aeroport, iar narativa este acceea ca valizele respective au fost pierdute de calatori, nu au mai fost revendicate o perioadă mare de timp, iar acum administratorii vor să scape de ele la un preț modic.

Pentru a părea credibile, reclamele sponsorizate prezintă imagini cu depozite pline de valize, sugerând că sunt bagaje abandonate la aeroporturi. Prețul este de doar doi euro pe valiză, spun reclamele, cu promisiunea că livrarea este disponibilă în toată țara și că returul produselor este acceptat în termen de 30 de zile, conform presei străine. Cu toate acestea, ca în majoritatea cazurilor de escrocherie, o ofertă aparent prea bună pentru a fi adevărată ascunde întotdeauna un pericol. 

Adevăratul motiv al escrocheriei iese la iveală după ce utilizatorii dau click pe anunț și introduc datele necesare pentru achiziționarea valizelor: Informațiile respective, inclusiv numerele cardurilor de credit, sunt furate de hackeri pentru a efectua tranzacții neautorizate și a accesa informațiile personale ale victimelor.

Reclamele sunt toate foarte asemănătoare, iar escrocii folosesc imagini trucate care arată depozite pline de valize cu sigle și semne de aeroport. În realitate, la o privire mai atentă, mici detalii care demască escrocheria. De exemplu, într-un anunț de bagaje pierdute pe aeroportul din Veneția există un semn galben, specific aeroportului din Roma.

Înșelătoria nu este singulară, fiind similară cu alte tentative de fraudă care au avut loc în trecut. În ianuarie, un scenariu similar a fost observat, cu un anunț care promitea vânzarea de bagaje pierdute la Aeroportul Fiumicino din Roma, tot la prețul de doi euro. Mai mult, alte pagini false au fost create, pretinzând că sunt aeroporturi celebre din întreaga lume, precum Auckland din Noua Zeelandă, Changi din Singapore și Heathrow din Marea Britanie. 
În România, escrocii folosesc numele Aeroportului Otopeni pentru a aplica escrocheria valizelor.
 
Când sunt semnalați de utilizatorii rețelelor de socializare, escrocii își închid paginile false și creează altele noi pentru a continua înșelătoria. În ciuda eforturilor autorităților de a combate aceste practici frauduloase, utilizatorii sunt încă expuși riscului de a deveni victime.
 
Utilizatorii falși și-au jucat și ei rolul în perpetuarea acestei înșelătorii, publicând comentarii false care lăudau valoarea valizelor cumpărate și povestind despre descoperirile aparent miraculoase făcute în interiorul acestora. Cu toate acestea, toate aceste comentarii s-au dovedit a fi fabricate, iar profilurile implicate în aceste activități frauduloase ar trebui să fie tratate cu precauție.
Articolul precedentLegenda globală a muzicii pop-rock, Lenny Kravitz, vine la Untold!
Articolul următorNou maxim istoric pentru aur. La cât a ajuns cotația

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.