Epidemiolog român, prima veste bună COVID-19: După URAGANUL Omicron urmează o perioadă de liniște – Când se termină pandemia

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, crede că după valul de infectări cu Omicron, varianta mai contagioasă dar mai puțin periculoasă a SARS-COV-2, va veni o perioadă mult mai liniștită pentru români.

Medicul epidemiolog Emilian Popovici este optimist în legătură cu evoluția epidemiei de COVID-19 în următoarele luni în România, însă nu este convins că pandemia se va încheia în 2022. 

Întrebat dacă pandemia se află la final, Emilian Popovici a afirmat că nu poate spune asta, însă „pot să spun cu siguranță că după un val epidemic de o asemenea amploare, după <<Uraganul Omicron>> asupra Europei, după o asemenea epidemie cu un nivel extraordinar de de infectări, urmează o perioadă de liniște interepidemică, chiar dacă virusul se menține circulant”. 

Medicul atrage atenția însă că această perioadă de relaxare va urma doar „în absența apariției unei variante noi. Eu gândesc că după un asemenea val epidemic va urma un val de liniște care poate fi prelungit, o perioadă de apropiere de viața normală”, a declarat epidemiologul, marți seara, la un post TV.

Specialiștii în Sănătate Publică din România, de la INSP, au anunțat că sunt așteptate vârfuri de peste 25.000 de cazuri în următoarea perioadă a valului OMICRON, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, cu doar o zi în urmă, că se pot atinge vârfuri de 800.000 de cazuri, dublu față de valul Delta, al patrulea în România. Medicul a avertizat că , de la jumătatea lunii ianuarie, creșterea numărului de cazuri de COVID va fi accelerată. Omicron ar fi de patru ori mai ușor transmisibilă, dar mult mai blândă în privința efectelor negative, potrivit ministrului Rafila.

În același timp, experți în Sănătate Publică și cercetători, ca Octavian Jurma și Răzvan Cherecheș, au avertizat că valul va mătura România devastator, accelerarea infectărilor fiind necontrolată în lipsa vaccinării, a certificatului COVID și a măsurilor de limitare a transmiterii comunitare a virusului.

Guvernul a discutat deja câteva măsuri pentru a pregăti gestionarea în valul 5, printre care purtarea obligatorie a măștii FFP2 în toate locurile publice, inclusiv în aer liber, restricții în transportul în comun, precum și măsuri pentru testarea eficientă în școli, pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2. 

Articolul precedentSorin Cîmpeanu, acuzat de TĂIEREA burselor de merit din România, fără consultare – CÂȚI elevi sunt afectați în 2022 | DOCUMENT
Articolul următorCiolacu se declară mulțumit de guvernare, dar avertizează PNL că PSD se întoarce la popor în cazul unei abordări politicianiste

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.