Embargou asupra importurilor de aur rusesc – Decizia luată de G7

Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc în cursul summitului organizat în Alpii bavarezi într-un context marcat de războiul în Ucraina şi de repercusiunile sale asupra pieţei energiei şi cerealelor, relatează Reuters.

Această decizie se adaugă seriilor de sancţiuni deja instituite împotriva Moscovei, după ce Rusia a declanşat un război împotriva Ucrainei la sfârşitul lunii februarie.

„Măsurile pe care le-am anunţat astăzi îi vor afecta direct pe oligarhii ruşi şi vor lovi din plin centrul maşinii de război a lui Putin”, a declarat într-un comunicat premierul britanic Boris Johnson.

„Trebuie să secăm regimul lui Putin de finanţările sale. Asta este ceea ce fac Regatul Unit şi aliaţii săi”, a spus Johnson.

Un înalt responsabil american indicase mai devreme că un anunţ oficial în acest sens urmează să fie făcut în mod oficial marţi.

„Este un export-cheie, o sursă de venituri cheie pentru Rusia în ceea ce priveşte capacitatea sa de a face tranzacţii în sistemul financiar mondial”, a spus oficialul citat.

Exporturile de aur rusesc au reprezentat anul trecut 12, 6 miliarde de lire sterline (14, 64 miliarde de euro), iar oligarhii ruşi acumulează lingouri de aur pentru a amortiza impactul sancţiunilor financiare occidentale, explică guvernul britanic.

Potrivit unei surse guvernamentale germane, liderii G7 au avut de altfel o discuţie calificată drept „constructivă” asupra unei posibile plafonări a importurilor de petrol rusesc.

Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat cu privire la acest subiect că atacurile aeriene care au lovit duminică Kievul arată că comunitatea internaţională trebuie să adopte sancţiuni mai agresive împotriva Rusiei.

„G7 trebuie să răspundă loviturilor ruseşti de astăzi asupra Kievului. Sancţiunile trebuie să fie mai agresive. Un embargo asupra aurului este un lucru bun, dar un embargo asupra gazelor ruseşti este indispensabil în noua serie de sancţiuni europene”, a subliniat el pe Telegram.

Summitul de trei zile al G7, care se va încheia marţi, se desfăşoară într-un context dificil pentru economia mondială, care se confruntă cu o criză energetică şi cu o explozie a preţurilor la produsele alimentare, generând o inflaţie în Occident, inedită în ultimele decenii, notează Reuters.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentIohannis: Asigurarea securității energetice – obiectiv comun al parteneriatului strategic româno – american
Articolul următorReactia premierului Ciuca la anunțul președintelui SUA, Joe Biden, prinvind Romania: ”O confirmare a solidității Parteneriatului Strategic, care devine tot mai aprofundat”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.