Autoritățile americane de reglementare din domeniul medical susțin că tehnologia folosită de Neuralink, companie deținută de miliardarul Elon Musk, prezintă numeroase riscuri, printre care posibilitatea ca electrozii minusculi să rămână blocați în unele părți ale creierului, lucru care ar putea afecta funcția cognitivă sau ar putea perfora vasele de sânge.
Neuralink a primit anul trecut permisiunea de a efectua teste pe animale, iar activiștii pentru drepturile animalelor au acuzat compania că, pe parcursul procedurilor, a provocat decesul a sute de maimuțe, oi sau porci. Neuralink a recunoscut că a eutanasiat animale din cauza unor defecțiuni apărute la dispozitivele implantate în creier, a infecțiilor și a “complicațiilor chirurgicale”. Din această cauză, Neuralink a fost pusă sub investigație federală în urmă cu câteva luni.
Printre testele făcute pe animale se numără experimente de “citire a gândurilor”, după cum le numește Musk, în cadrul cărora mai multe maimuțe Macac, cărora le-au fost implantate microcipuri în creier, au jucat jocuri pe calculator (Pong) sau au scris pe o tastatură virtuală.
Neuralink a fost înființată în 2016 cu scopul de a crea o interfață de comunicare între computer și om, prin implantarea unor cipuri la nivelul creierului. Scopul final al procesului tehnologic ar fi să ajute persoanele care suferă de paralizie sau de orbire. Anul trecut, Administrația Federală a Medicamentelor din SUA a respins cererea lui Elon Musk de a efectua studii clinice pe oameni. În schimb, unul dintre principalii rivali ai Neuralink, Synchron, a primit permisiunea autorităților de reglementare de a începe testele. Synchon utilizează un dispozitiv similar unui stent, care este introdus în vasele de sânge din apropierea creierului pentru a capta semnale.
Sursa: The Telegraph