În anul 2021 vom avea parte de patru eclipse: două de Luna și două de Soare.
– în 10 iunie 2021 va avea loc eclipsa inelară de Soare. Poate fi văzută din Canada, Groenlanda, Oceanul Arctic, deci nordul extrem. Din România este vizibilă într-un procent extrem de mic.
Spre sfârșitul anului vom mai avea parte de încă două eclipse și anume: cea din data de 19 noiembrie 2021 care va fi tot o eclipsă de Luna. Aceasta poate fi văzută dacă vă aflați într-una din zonele: America de Nord, Oceanul Pacific, NV Europei si al Africii, Asia si Australia.
Iar în 4 Decembrie, încheiem anul cu eclipsa totală de Soare care se poate vedea din zonele de Sud ale planetei noastre: Antarctica, Sudul Oceanului Atlantic. Din sudul continentului african se poate observa o eclipsă parțială de Soare.
Mă voi opri pentru explicații mai detaliate doar la eclipsa inelară de Soare din 10 iunie 2021. Aceasta va avea o durată de 45 minute și 38 secunde. Va începe la ora 13:43, ora României, iar maximul văzut pe cerul din Bacău va fi la 14:06, fenomenul urmând a se încheia la ora 14:29. Și totuși, de ce este numită o eclipsă inelară?
Eclipsele inelare se formează atunci când Luna este la apogeu, adică este la cea mai mare distanță față de Pământ, iar vârful conului de umbră nu este proiectat pe suprafața terestră. Discul Lunii, fiind la apogeu, va fi evident mai mic decât discul Soarelui și se va vedea doar marginea discului sub formă de inel strălucitor. În situația acestei eclipse, poziția României pe glob ne va reda o imagine a celor doi aștri cerești care doar se vor „atinge”.
Să sperăm că vom avea un cer senin la Bacău în 10 iunie 2021 și vă așteptăm la Observatorul Astronomic să vedem împreună acest fenomen, bineînțeles, respectând normele pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Material realizat de muzeograf: Bogdan Mihăilă