Eclipsa parţială de Soare de marţi va putea fi văzută cu ajutorul unor instrumente profesionale la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” şi la sediul Academiei Române din Calea Victoriei.
Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul României, acoperirea Soarelui fiind între 33% şi 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul ţării (44%). Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul ţării, la ora 12,20, iar cel mai târziu în sud-est, la 12,28. Pentru Bucureşti, maximul eclipsei va fi la ora 13,38, cu acoperire de 38%, iar în restul ţării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu, a anunţat Observatorul Astronomic.
Această eclipsă se va vedea ca parţială din Europa, nord-estul Africii şi din Asia. Maximul eclipsei se produce prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporţie de 82%.
Pentru acest eveniment astral, Observatorul Astronomic din Bucureşti se va deschide de la ora 12,15 pentru publicul larg.
Şi Academia Română, prin Institutul Astronomic, în parteneriat cu Astroclubul Bucureşti, organizează o sesiune ghidată de observaţii astronomice asupra eclipsei parţiale de Soare, în curtea instituţiei din Calea Victoriei, în intervalul orar 12,00 – 15,00. Observaţiile se vor realiza cu două instrumente astronomice – un telescop Newton-Dobson de 200 milimetri diametru şi o lunetă de 80 de milimetri, ambele fiind dotate cu filtre pentru Soare – şi vor fi coordonate de astronomii de la Institutul Astronomic al Academiei şi de la Astroclubul Bucureşti. Accesul publicului este liber, în limita timpului disponibil.
Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, fenomenul poate fi observat cu filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Pentru vizualizarea eclipsei se pot folosi şi ochelari de eclipsă. Se mai poate folosi o metodă sigură, cea a proiecţiei. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa de către mai mulţi privitori deodată. Când se foloseşte metoda proiecţiei, nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecţie prin lunetă sau prin telescop.
Reprezentanţii Observatorului le atrag atenţia cetăţenilor să nu încerce să vadă eclipsa prin ochelari de soare sau alte metode improvizate.