DSP Alba continuă proiectul ”Caravana Sănătății” în Munții Apuseni: ”Sănătate pentru moți, sănătate pentru toți”

Direcția de Sănătate Publică Alba, în parteneriat cu Asociația Rotary  Club  Floare de Colț Abrud – Câmpeni, a inițiat în luna septembrie proiectul Caravana Sănătății, având ca obiectiv îmbunătățirea stării de sănătate a populației din județul Alba, precum și protejarea populației de principalele boli transmisibile, prin creșterea acoperirii vaccinale și promovarea unui stil de viață sănătos.

Acțiunile au început la Vadu Moților pe data de 10 septembrie, continuând cu Cărpiniș, Albac, Scărișoara (inclusiv satul Lăzești) și Gârda de Sus (Ghețar și Ocoale).

Ne-am bucurat de o primire călduroasă din partea autorităților locale din Vadu Moților – primar Nicolae Lazea, Albac – primar Petru Tiberiu Todea și Scărișoara – primar Cristian Vasile Costea, unde s-au implicat asistenții medicali comunitari, reprezentanții bisericii ortodoxe, conducerile școlilor și voluntari, încercând astfel să dezvoltăm împreună modele de bune practici în comunitate. Cu regret în suflet, trebuie să spunem că am găsit și comunități unde colaborarea primăriei cu medicul de familie nu este una eficientă și că unele cabinete medicale nu se ridică la standardele anului 2018.

Avem în Munții Apuseni o zonă minunată, cu oameni deosebiți. Am colaborat cu medici cu suflet mare și dragoste pentru semeni. Doresc să mulțumesc în mod special domnului dr. Ciprian Budae – medic specialist medicină internă, dr. Emil Petru Muntean – medic specialist pneumologie doamnei dr. Crina Truț – medic specialist pediatru, dr. Anca Maria Răchieriu – medic rezident endocrinologie și domnului Radu Stoian pentru implicarea, în regim de voluntariat, în cadrul proiectului.

Deși zona este destul de greu accesibilă, am avut alături medici de familie pentru care fiecare pacient reprezintă un suflet, nu doar o poziție pe lista pacienților, medici care periodic își vizitează pacienții în cele mai izolate cătune. Vreau să-mi exprim mulțumirea pentru implicarea deosebită a medicilor Cristea Ionel, Georgeta Enculescu, Ciprian Mândru, Cristian Ciubotărescu, Popa Mariana Liliana, Turdean Flaviu. Proiectul nu s-ar fi putut realiza fără implicarea profesională și sufletească a doamnei dr. Candrea Olimpia, un medic născut și format în Munții Apuseni, care alături de dr. Costea Ileana au mediat parteneriatele cu toate părțile implicate.

S-au desfășurat consultații de medicină internă (inclusiv efectuare EKG), pneumologie, pediatrie, măsurarea vârstei arteriale la peste 80 pacienți, precum și activități de informare, educare, comunicare privind beneficiile vaccinării, la peste 70 mame.

Ne propunem ca pe modelul inițiat, să continuăm acțiunile și în alte zone din județul Alba, având susținerea Clubului Rotary Floare de Colț Abrud – Câmpeni.

Articolul precedentExponatul lunii octombrie la Muzeul Unirii
Articolul următorIonuț Zincă de la CS Unirea a luat șase medalii la CN de orientare în alergare

Comments are closed.